Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Prof. Dr. Ceyhan: Azalma periyotları ‘Salgın bitti’ manasına gelmiyor

Leila

Global Mod
Global Mod
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Kısmı Lideri Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, “Salgın aslına bakarsanız yapısı gereği bu biçimde düz bir çizgi üzere artışlar, azalışlar göstermediği için dalgalar formunda seyrediyor; motamot deniz yüzeyi üzere lakin hiç bir vakit o azalma devirleri, ‘Salgın bitti’ manasına gelmiyor” dedi.

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, corona virüs salgınında gelinen son noktayı ve tedbirlerin kaldırılmasına ait yapılan yorumları kıymetlendirdi.

Prof. Dr. Ceyhan, salgının bir yerinde olduklarını; fakat neresinde bulunduklarını kimsenin bilmeyeceğini söyleyerek, şu biçimde devam etti:

“Salgın aslına bakarsanız yapısı gereği bu biçimde düz bir çizgi üzere artışlar, azalışlar göstermediği için dalgalar biçiminde seyrediyor; motamot deniz yüzeyi üzere lakin hiç bir vakit o azalma devirleri, ‘Salgın bitti’ manasına gelmiyor. Zira ekseriyetle bir bekleme devrinden daha sonra bu durum da değişiyor. Birinci başta bu süreç daha uzundu, birkaç aydı. Bu son dalga olabilir ve bundan daha sonra olaylar da yavaş yavaş azalarak salgında muhakkak bir periyoda girilebilir.

Bu corona virüsün toplumda ortadan kalkmasıyla da gerçekleşebilir ya da kimi teneffüs yolu enfeksiyonları yaparak da corona virüs hayatına devam edebilir. Bunu da şu an bilmiyoruz zira her iki biçimini de gördük. Bunun akabinde yeni bir dalga gelme ihtimali var lakin bu dalganın gelme ihtimalini hiç kimse bir bilgiye dayandırarak söylemiyor zira bu biçimde bir data yok.”

‘HER VAKİT BATI ÜLKESİNİN YAPTIĞINI YAPMAK GÜZEL SONUÇLANMIYOR’

Prof. Dr. Ceyhan, corona virüs tedbirlerinin kaldırılmasında Batı’nın her vakit örnek alınmaması gerektiğini, her ülkenin kendince bir şeyi yönetim etmeye çalıştığını belirtti. Yapılan en büyük kusurlardan birinin, öteki ülkeye bakarak Türkiye’de sonuçlar çıkarmak olduğunu kaydeden Ceyhan, şunları söylemiş oldu:

“Örneğin; Delta dalgası başlamadan, İngiliz varyantının oluşturduğu Alfa dalgası azalmaya başlamıştı daha sonrasında herkes ‘İngiltere şu yasakları kaldırdı, maske kuralını gevşetti’ deyip daima devleti de zorlamaya başladılar, ‘Önlemleri kaldırın’ diye.

Hakikaten de kaldırdık. O devirde Rus turistleri PCR denetimi bile yapmadan kabul etmeye başladık. Turistik otellerde maskeleri çıkardık ve sonuç şu oldu; ‘Geri dönüp baktık ki İngiltere yanlış yapmış’ ve ötürüsıyla biz de yanlış yapmışız.

Sonuçta İngiltere, Rusya ve Türkiye hadiselerini aşağı indiremeyen 3 ülke olarak kaldı. bu biçimde demek ki her vakit bir Batı ülkesinin yaptığını yapmak uygun sonuçlanmıyor. aslına bakarsan mantıken de fazlaca yanlış bir davranış zira onlar da sonuçları yeni görüyor biz de yeni görüyoruz. Onlar kadar biz de biliyoruz bu salgınla ilgili dataları lakin ‘Onlar yapıyorsa doğrudur’ biçiminde yaklaşım, bir kere son derece yanlışlı.”

Okumaya devam et...
 
Üst