Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Prof. Dr. Kıraklı: Ağır bakımda yatan aşılı hamile yok

Leila

Global Mod
Global Mod
Covıd-19 aşıları ile ilgili hem Türkiye’de hem dünyada hamileler üzerinde yapılan araştırmanın sonuçlarını paylaşan, İzmir Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi Ağır Bakım Servisi Sorumlusu Prof. Dr. Cenk Kıraklı, “Türkiye genelinde şu an 3 bin civarı ağır bakım hastasının verisine ulaştık. 3 bin hasta ortasında 43 hamile var. 4 de gebelik daha sonrası periyotta yatan hasta var. Ne yazık ki bu hastaların tamamı aşısız. Aşılı bir tane hamile yok” dedi.

Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi Ağır Bakım Servisi Sorumlusu Prof. Dr. Kıraklı, pandeminin başından beri hamilelerin aşılarla ilgili tüm dünyada birtakım endişeler yaşadığını söylemiş oldu.

Çok sayıda hamileye aşı uygulandığını hatırlatan Prof. Dr. Kıraklı, yapılan araştırmalarda, hem anne tıpkı vakitte bebeklerde aşıdan kaynaklanan önemli yan tesire rastlanılmadığının ortaya çıktığını kaydetti.

Türkiye’deki ağır bakımlarda fazlaca merkezli çalışma da yürüttüklerini belirten Kıraklı, “Türkiye genelinde şu an 3 bin civarı ağır bakım hastasının verisine ulaştık. Bu 3 bin hasta ortasında 43 hamile var. 4 de gebelik daha sonrası periyotta yatan hasta var. Ne yazık ki bu hastaların tamamı aşısız. Aşılı bir tane hamile yok. Bu şahısların 9’u ne yazık ki vefat etmiş. Bebeklerini kaybedenler de var. Kendi kliniğimizde, ağır bakımda izlediğimiz hamile hastalarımızın tamamı aşısızdı. Yani hiç aşılı hasta yatırmadık. Kimisi vefat etti kimisinin çocuklarını kaybettik. Dramatik durumlarla karşılaştık” dedi.

‘AŞILAR GÜVENİLİR GÖRÜNÜYOR’

En son Çin’de yapılan araştırmanın sonuçlarını paylaşan Prof. Dr. Kıraklı, 19 bin 108’i aşılı 40 bin 978 hamilenin incelendiğini söyleyerek, “Aşılar hastalığı ve hastaneye yatışı değerli oranda düşürmüş. Değerli bir yan tesir gözlenmemiş. Lütfen dezenformasyon yayanlara inanmayınız” diye konuştu.

Bilhassa İngiltere, ABD ve farklı ülkelerden gelen çok fazla bilgi bulunduğunu kaydeden Kıraklı, “Çinli bir araştırma kümesi gebelerdeki aşılanma oranlarının tamamını toplayıp bir yayın paylaştı. Bu araştırma kararında hamilelerde aşı niçiniyle rastgele bir yan tesirin olmadığı, bu aşıların çok inançlı olduğu belirtildi. Bu araştırmanın bir özelliği de hamile olmayan bireylerle hamilelerin karşılaştırılmasıydı. Burada da görülen, aşılanmış hamilelerde ne bebekle ilgili ne de anneyle ilgili önemli bir yan tesir yaşanmadı. Aşılar pek sağlam görünüyor. 19-20 bin civarında hamilenin kararı bize bunu açıkça gösteriyor” dedi.

Dünyadaki bütün bayan doğum jinekoloji dernekleri ile Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği’nin de tüm hamilelere, hamile kalmak isteyenlere ve gebelik daha sonrası devir yaşayan bayanlara Covid-19’a karşı aşı önerdiğini belirten Prof. Dr. Kıraklı, hastalığın bilhassa hamileler için büyük risk faktörü oluşturduğuna dikkat çekerek, “Gebelik başlı başına bağışıklık düşüklüğü yarattığı için bu bireyler hastalığı fazlaca daha ağır geçiriyor” diye konuştu.

Covid-19’un yeni varyantın akabinde daha yavaşça geçirildiğini lakin bir daha de dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Kıraklı, “Pandemide bir hafifçeleme olduğu görülüyor. Omicron varyantının daha yavaşça geçtiğini biz de fark ediyoruz lakin bilhassa risk kümeleri yani yaşlılar, gebelik düşünen ya da hamile olanlar için hala tehlike devam ediyor. Kesinlikle aşılarını tamamlamaları gerekiyor” dedi. (DHA)

Okumaya devam et...
 
Üst