Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Rotavirüs İshalleri ve Aşılama

Leila

Global Mod
Global Mod
İshaller küçük çocukların en kıymetli sıhhat sıkıntılarından biri olup, 5 yaş altındaki çocuklarda, çocuk mevt niçinleri içinde 2. sırada yer almaktadır. Dünya genelinde 5 yaş altı çocuklarda görülen ağır ishal olaylarının en sık sebebini “rotavirüs” ishalleri oluşturmaktadır.

Rotavirüs birinci vakit içinderda 1963 yılında fare ve maymunların bağırsak dokularında saptanmıştır. Tekerleğe benzeyen yapısından dolayı “Rotavirüs” (latince rota: tekerlek) olarak isimlendirilmiştir.

Rotavirüs hasta bireylerin dışkıları ile temas (fekal-oral) kararı bulaşır. Bu bulaş beşerden beşere direkt temas ile olabileceği üzere, enfekte eşyalar aracılığı ile dolaylı yoldan da olabilir. Çok az ölçüde virüs ölçüsü bile bulaş için kafidir.

Rotavirüs ishalleri hayatın 6-24. aylık devirlerinde tepe noktasına ulaşır. Çocukların şimdi hepsi birinci 5 yaşta en az bir sefer rotavirüs mikrobu ile karşılaşmıştır.

1-3 günlük bulaş periyodu daha sonrasında ateş, karın ağrısı, kusmaların eşlik ettiği bol sulu ishallere niye olur. Öbür bütün ishal niçinlerine bakılırsa daha ağrı bir tablo oluşturur ve yarattığı önemli sıvı ve mineral kayıpları ile ölümlere yol açabilir.

Rotavirüs enfeksiyonuna karşı kullanılan aşılar virüs tesiri zayıflatılmış canlı aşılardır. Amaçları bağırsak dokusu olduğu için ağız yoluyla uygulanır. Bu aşılar doğal enfeksiyonu taklit ederek gözetici cevaba niye olurlar.

Evvelki dozda önemli alerjik yan tesirler görülen bebeklerde aşının devam edilmemesi gerekir. Ağır kombine immun yetersizlik (SCID) tanısı olan, invajinasyon (bağırsakların iç içe geçmesi) hikayesi olan bebeklere aşı uygulanmamalıdır.

yavaşça ateşli ve ve ishalli bebeklere aşı uygulanabilir. Lakin orta-ağır ishali yahut ateşli hastalığı olan bebeklerde aşılama hastalık düzelinceye kadar ertelenmelidir.

Aşı yapıldıktan daha sonra bebeğin kusması ya da tükürmesi durumunda tekrar aşı uygulamasına gerek yoktur.

Günümüzde tüm dünyada uygulanan 2 çeşit rotavirüs aşısı vardır. Biri 2 doz, başkası 3 doz halinde yapılır. Burada dikkat edilecek konu; aşının birinci dozu bebeğin yaşı en geç 14 hafta 6 günlük oluncaya kadar yapılmalı, bebek 32 haftalık olana kadar aşı programı tamamlanmalıdır.

Okumaya devam et...
 
Üst