Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Sabadell 308 milyonluk kârın ardından %8,7 oranında artış kaydetti, bu da %50,4 artış anlamına geliyor

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
Banco Sabadell, yüksek faiz oranlarının marjları desteklemeye devam ettiği, kredilerin toparlanmaya başladığı ve ticari faaliyetlerin canlandığı bir ortam sayesinde sektörün rekor sonuçlarının nabzını tutuyor. César González-Bueno liderliğindeki kuruluş, bankanın ayrıca bankacılık vergisinin ödenmesi için 192 milyon avro üstlendiği Mart ayına kadar %50,4 artışla 308 milyon avro kazandı.


Seansın en iyi anlarında hisse senedi fiyatını %13'e, hisse başına 1,70 Euro'nun üzerine gönderen, yıl içinde yeniden değerlemesini %50'nin üzerinde artıran ve 2024'te Ibex-35'te en iyi listelenen hesaplar arasında yer alan hesaplar. Kapanışta hisse başına %8,4 artışla 1,63 Euro'ya yükseldi. Kuruluş, “Analistler özellikle sektörle ilgili şüphelerin en fazla olduğu 2025 yılına ilişkin tahminlerimizi beğendi” diye açıklıyor.

Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) bu yıl faiz oranlarını düşüreceği öngörüsüne rağmen kuruluş, İspanya'daki işlerde olası bir yavaşlamanın farkında olarak temkinli davranıyor. Ancak yılı rekor bir kârla kapatmayı öngörüyorlar. Bankanın CEO'su César González-Bueno, “Mantıksal olarak gelecek çeyrekler bundan daha iyi olacak” dedi ve “karlılığı artırma hızımızın aynı olmayacağını” da kabul etti.


Kredi ve konut



Hesaplarındaki en dikkat çekici referanslardan biri, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz oranlarını artırmasıyla sektörde bir yıldır yaşanan düşüşlerin ardından kredilerin toparlanması oldu. Spesifik olarak, ödenmemiş kredi Mart ayına kadar 150.796 milyon Euro seviyesindeydi. Bu rakam hâlâ bir önceki yıla göre %1,2'lik bir düşüşü temsil etse de, Aralık ayına göre %0,7'lik bir iyileşme gösteriyor.


Aslında yeni üretim verileri, bir yıl öncesine göre şirketlere yönelik üretimde %48, tüketimde ise %13'lük bir büyüme ile bu iyileşmeyi yansıtıyor. Kuruluşa göre, geçen yılın sonunda felç olan bir piyasa olan ipoteklerde bile, önceki çeyreğe göre %20'lik bir büyüme ve “aydan aya kademeli olarak olumlu bir artış” ile iyileşme dikkat çekiyor.

Sabadell, beklenen talep artışı göz önüne alındığında bu pazarda büyümeye devam etmeyi planlıyor. Ancak İspanya Merkez Bankası'nın yakın zamanda işaret ettiği gibi, bunun bir emlak balonu veya kredi koşulları konusunda elini açma riski anlamına gelmediğini de göz ardı ediyor. González-Bueno, “Yeterli talep var” diye ekledi.

«Geliştirici kredisine iştahımız var ve İspanya'da konut sıkıntısı olduğuna inanıyoruz. Bu tür kredileri finanse etmeye devam etmeyi çok isteriz” dedi González-Bueno.


Daha fazla iş ve daha az malzeme



«Geçtiğimiz 2023 yılı iyi bir yıldı ve 2024 yılında tüm iş kollarımızda büyümeye odaklandık. Kurumsal bankacılık, şirketler, özel bankacılık ve ipotek alanlarında mükemmel bir çeyrek geçirdik ve ayrıca bireysel dijital müşteri kazanımını hızlandırdık ve serbest meslek sahipleri için yeni hesap açtık” dedi González-Bueno.

Ticari aktivitedeki güçlü toparlanma bağlamında kuruluşun faiz marjı yıllık bazda %11,9 artarak 1.231 milyon Euro'ya yükseldi. Bu arada, komisyonlar 340 milyon (%3,1 daha az) seviyesinde gerçekleşti ve bununla tamamen bankacılık işlerinden elde edilen gelir (faiz marjı artı net komisyonlar), yıllık bazda %8,3 artış ve önceki çeyreğe göre %1,3 artışla 1.571 milyon Euro'ya ulaştı. .

Öte yandan, gelir tablosu aynı zamanda karşılıklarda %11,6'lık bir azalmayı 208 milyon Euro'ya yansıtıyor; bunun temel nedeni, riskin daha kaliteli olması nedeniyle kredi karşılıkları karşılıklarındaki %8,5'lik düşüş. Sorunlu varlıklar ilk çeyrekte 92 milyon euro azalarak 6,657 milyonluk bir bakiyeyle sonuçlandı; bunun 5,718 milyonu şüpheli krediler ve 939 milyonu hacizli varlıklardı. Grubun temerrüt oranı Mart ayında %3,46 ile bir önceki çeyreğin %3,52'sinin altında gerçekleşti.


Birleşik Krallık ekliyor, ancak daha az



İlk çeyreğin sonunda, tam yüklü CET1 oranı (en yüksek kalite) %13,3 seviyesinde gerçekleşti; bu, çeyrekte dokuz baz puanlık bir artışa işaret ediyor.

İngiliz yan kuruluşu TSB ise 46 milyon Euro'luk olumlu katkıyla grubun sonuçlarına katkıda bulunmaya devam ediyor. Ancak İngiliz bağlı ortaklığın karı bu dönemde yüzde 30,7 düşüşle 38 milyon liraya geriledi.

Tüm bu rakamlar masadayken, Banco Sabadell bu perşembe günü, toplantıda yakın zamanda onaylanan ve bankanın sermayesinin %4'ünü temsil eden 340 milyon avroya kadar olan miktardaki hisselerin geri alımını gerçekleştirmeye başlayacak. Operasyon, hissedarlar için hisse başına kazançta %4 oranında artış anlamına gelecek.
 
Üst