Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Şafak sessiz: Başarılı bir görevin sonu

Hasan

New member
Tarihi bir görev sona erdi: NASA’nın Dawn uzay aracı 31 Ekim’den beri sessiz. 27 Eylül 2007’de Dawn, Mars ve Jüpiter arasındaki asteroit kuşağında bulunan asteroit Vesta ve cüce gezegen Ceres’i incelemek üzere fırlatıldı. Bir Alman kamera sistemi de uçaktaydı ve Alman Havacılık ve Uzay Merkezi (DLR) geliştirme ve inşasında yer aldı.

2015 yılında asteroitlere ulaştığından beri, sonda çarpıcı görüntüler ve etkileyici bilgiler sağladı. Görev zaten birkaç kez uzatılmıştı ve iki gezegen gövdesi Ceres ve Vesta’yı inceleyen bilim adamlarının beklentilerini çok aşmıştı.

“Dawn, güneş sistemindeki iki cisme uçan ve onları uzun süre tek yörüngeden araştıran ilk görevdi. Vesta ve Ceres hakkındaki bulgular, gezegenlerin oluşumu ve gelişimi hakkındaki temel sorulara açıklık getirdi. Şafak görevi gösterdi DLR Enstitüsü’nden Prof. Berlin’de Gezegen Araştırması.


Almanya’dan kamera



Uzay gemisinde bulunan ve Göttingen’deki Max Planck Güneş Sistemi Araştırma Enstitüsü’nden (MPS) Berlin-Adlershof’taki DLR Gezegen Araştırmaları Enstitüsü ve Veri Teknolojisi Enstitüsü ile işbirliği yapan iki “Çerçeveleme Kamerası” önemli bir katkı ve iletişim sağladı. Braunschweig Üniversitesi ağları geliştirildi ve inşa edildi. İki asteroitin haritalanması için muhteşem, yüksek çözünürlüklü görüntüler sağladılar ve sonda tarafından navigasyon için kullanıldılar.

Sondanın yakıtı muhtemelen bitmiştir. Bununla birlikte, Dünya ile gezinme ve iletişim kurma yeteneğini kaybetti. Dawn, 31 Ekim Çarşamba ve 1 Kasım Perşembe günleri NASA’nın Derin Uzay Ağı ile planlanmış iletişim protokollerine yanıt vermemişti. uzay aracının güneş panellerini hizalamak ve onu güç toplamak için kullanmak için ihtiyaç duyduğu yakıt.

NASA’nın Washington’daki bilim misyonlarından sorumlu Yönetici Yardımcısı Thomas Zurbuchen, “Şafak görevinin sona ermesine üzülürken, bilim için önemli başarılarını ve keşiflerini de kutluyoruz” dedi. Dawn’ın asteroit kuşağındaki en büyük iki cisim olan Vesta ve Ceres’ten topladığı inanılmaz görüntüler ve veriler, güneş sistemimizin tarihini ve evrimini anlamak için kritik öneme sahip.” Dawn uzay aracı, asteroit kuşağındaki en büyük iki nesneyi ziyaret etmek için 11 yıl önce fırlatıldı. Sonda şu anda cüce gezegen Ceres’in yörüngesinde. Dawn, 6,9 milyar kilometrelik yolculuğuna 2007’de başladı. İyon motorlarla donatılmış uzay aracı, 2011’de asteroid kuşağının en büyük cisimlerine ulaştı. 950 kilometrelik ortalama çapıyla iç Güneş Sistemindeki en büyük asteroit olduğuna inanılan gezegen.

Dawn’ın Dünya’ya gönderdiği veriler, bilim adamlarının asteroit kuşağında farklı şekilde gelişen iki dünyayı karşılaştırmasına olanak tanıdı ve erken Güneş Sistemi’ndeki gezegenlerin oluşumuna dair önemli bilgiler sağladı. “Dawn’a yüklediğimiz talepler çok büyüktü, ancak soruşturma her seferinde zorluğu aştı. NASA’nın Jet Tahrik Laboratuvarı’nda (JPL) görev yöneticisi ve baş mühendis Marc Rayman, “Bu muhteşem uzay aracına veda etmek zor, ama zamanı geldi” dedi. bilimi işgal etmek.

Katı gezegen yönergelerine göre Dawn, sonda planlandığı gibi Ceres’e çarpmadan önce en az 20 yıl boyunca sessiz yörüngede bir tür “karantinada” kalacak. Bu sayede araştırmacılar, bir çarpışma durumunda sondaya yapışabilecek karasal mikropların Ceres’e ulaşmasını ve muhtemelen gelecekteki araştırmalarda yanlış sonuçlara yol açmasını önlemek istiyor. Ancak uzmanlar, sondanın Ceres yörüngesinde en az 50 yıl daha devam edeceğine inanıyor.


Görev



Şafak görevi, NASA’nın Jet Tahrik Laboratuvarı (JPL) tarafından yönetilmektedir. JPL, Pasadena’daki California Teknoloji Enstitüsü’nün bir bölümüdür. Los Angeles’taki California Üniversitesi, misyonun bilimsel kısmından sorumludur. Uzay sondasındaki kamera sistemi, Göttingen’deki Max Planck Güneş Sistemi Araştırma Enstitüsü’nün yönetiminde, Berlin’deki Alman Havacılık ve Uzay Merkezi’ne (DLR) bağlı Gezegen Araştırmaları Enstitüsü ve Veri Teknolojisi ve İletişim Enstitüsü işbirliğiyle geliştirildi. Braunschweig’de ağlar kuruldu. Kamera projesi mali olarak Max Planck Society, DLR ve NASA/JPL tarafından desteklenmektedir.
 
Üst