Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Sağlıklı Beslenme ve Beslenme Meseleleri

Leila

Global Mod
Global Mod
Çocuklarda bilhassa birinci 2 yaşta büyüme ve gelişimin en değerli bileşeni sağlıklı beslenmedir. Sağlıklı beslenme doğumdan hatta anne karnından itibaren başlayan , vaktinde verilen tamamlayıcı besinlerle devam eden bir müddetçtir. Bebekler doğumdan itibaren birinci 6 ay yalnızca anne sütü ile beslenmelidir. Birinci 6 ay bilhassa de 4 ay hekim önerisi haricinde bebeklere su dahil hiç bir ek besin verilmemelidir.

Doğum daha sonrası anne kucağı bakımı ve emzirme tıbbi zorunluluklar hariç mümkün olan en kısa müddette sağlanmalıdır. Anne sütünün olmadığı yada verilemediği durumlarda en uygun seçim formül mamalardır. Anne sütü D ve K vitamini hariç bebeğin tüm gereksinimlerini karşılar. K vitamini doğumda iğne olarak , D vitamini günde 400 ünite olacak biçimde ağızdan damla olarak bebeğe uygulanır. Anne sütü bebeklerin büyümesine yardımcı olurken içerdiği antimikrobiyal casuslarla onları hastalıklara karşı korur.

Çocuklarda beslenme sıkıntıları anne sütüyle birinci beslenmenin geciktirilmesinden ,gereksiz mama verilmesinden ,erken yaşta inek sütüyle beslenmeden başlar ,daha sonrasında istikrarsız ve sıhhatsiz beslenme ile devam eder. Bebeklere gereksiz mama verilmesi bebeği anne sütünden uzaklaştırırken ileride çok kiloya da yol açabilir. Bu niçinle birinci günlerde anne sütü ölçüsünün bebeğin mide kapasitesine nazaran yavaş yavaş artacağını , anne bebek adaptasyonunun vakit alacağını , sık beslenme ve cilt cilde temasın bu süreci hızlandıracağını unutmamak gerekir.

Erken başlanan tamamlayıcı besinler alerjik problemlere , geç kalınmış ek beslenme lisan ve diş gelişmeninin gecikmesine ve besin intoleransına yol açabilir. Bilhassa birinci 1 yaşta olmak üzere hiç bir yaşta çocuklara anne sütü idamesi olarak hayvansal süt verilmemelidir. İnek sütü başta olmak üzere hayvansal sütler allerji, ishal/kabızlık üzere sindirim problemleri ,diş çürükleri ve demir eksikliği üzere hastalıklara yol açar.

Beslenmede temel aldığımız 5 besin öğesi vardır. Bunlar sebzeler, meyveler ,et eserleri ,yumurta/süt eserleri ve tahıllardır. Her çocuk bu besin öğelerini başta her renkten zerzevat ve meyve olmak üzere sırayla azalan oranlarda tertipli olarak tüketmelidir. Sağlıklı toprakta yetiştirilmiş, ilaçsız ,mevsiminde toplanan her çeşitten zerzevat ve meyveler beslenmenin ana ögesi olmalıdır. Bu besinler vitamin ,mineral ve bedenin muhtaçlığı olan eser elementler açısından vazgeçilmezdir. Bu sebepledir ki tamamlayıcı beslenmeye başlanırken uygun sırayla birinci denenecek eserler zerzevat meyveler olmalıdır. Doğal ortamında otlanarak beslenen, tahıl yemle beslenmeyen, hormonsuz ve ilaçsız hayvanların eti ve yumurtası bedenimizin gereksinimi olan protein ve yağların birincil deposudur. Süt ve başka mandıra eserleri mümkünse yoğurt ve kefir olarak çocuk beslenmesine vaktinde eklenmelidir. Tahıl kümesi yiyeceklerin sık tüketilmesi ağır karbonhidrat (şeker) içerdiğinden insülin direncine, glüten denilen sindiremediğimiz proteinler içerdiğinden sindirim ve alerji meselelerine yol açmaktadır.

Oyun ve okul çağında sağlıklı beslenme çocukların dikkat müddetlerini, algılama ve öğrenme maharetlerini ,okul muvaffakiyetlerini direkt tesirler. İstikrarsız ve sıhhatsiz beslenme obezite yahut büyüme gelişme geriliğine, yenidenlayan enfeksiyonlara ve otoimmun/ allerjik hastalıklara yol açabilir.

Çocukların sağlıklı beslenmesini sağlamak ve doğumdan itibaren oluşacak beslenme sıkıntılarının önüne geçmek için sağlam çocuk takibi güzel yapılmalıdır. Bu hedefle tüm bebeklerin anne sütü ile beslenmeye teşvik edilmesi, büyüme gelişimin yakın takibi ve ailelerin tamamlayıcı beslenme konusunda kâfi ve aktif bilgilendirilmesi epey değerlidir.

Okumaya devam et...
 
Üst