Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Sağlıklı hayatın sırrı bağırsaklarda bâtın

Leila

Global Mod
Global Mod
Bilimsel araştırmalara göre bağırsaklar, bağışıklık sisteminden sindirim sistemine, beyinden cilde kadar neredeyse bedenin tümünü etkiliyor. İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman Erk, bu niçinle bağırsak sıhhatinin değerini ve nasıl korunması gerektiğini şu biçimde deklare etti…


İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman Erk


Hangi sıkıntılar ortaya çıkar?

Bağırsak sistemi dış dünyanın içimizdeki uzantısıdır. Dış dünya ile en epey bağırsaklarımızın iç yüzeyi aracılığıyla temas halindeyiz. Bu iç yüzey tek katlı, son derece esnek, güçlü ve yarı geçirgen bariyer olarak bakılırsav yapar. Bu yapının çabucak altında bedenin en kıymetli bağışıklık sistemi olan lenfoid doku bulunur. Bu son derece değerli, fonksiyonel bir bağışıklık dokusudur ve bedenin tüm bağışıklık sisteminin yüzde 70-80’ini oluşturur. ötürüsıyla beden sıhhati için bağırsakların sağlıklı olması kuraldır. Bağırsak sistemine ilişkin bozukluklar kendini ishal, karın ağrısı, kabızlık, gaz, karın şişkinliği, ağız kokusu, vitamin ve mineral eksiklikleriyle aşikâr edebilir ya da bu problemlerin hiç biri olmadan bedenin rastgele bir organına ilişkin bozukluklarla da ortaya çıkabilir. Eklem ağrıları, migren, depresyon, beyin sisi, alerjik bulgular, deri döküntüleri, egzama, tiroid meseleleri ve otoimmün hastalıklar yalnızca bağırsak sıhhati bozuk olunca da ortaya çıkabilir.


Gıda katkı unsurlarına dikkat!

Ambalajlı paketli besinlerde 10 binden çok besin katkı unsuru bulunabilir. Bunların birden fazla test edilip onaylanmamıştır ve insan sıhhatini tek başına yahut bir ortada nasıl etkiledikleri bilinmemektedir. Bu katkı hususlarının son derece hassas ve kırılgan bir yapıya sahip olan bağırsaklarda olumsuz tesirlerinin ortaya çıkması kaçınılmazdır. Bilhassa içerdikleri emülgatörler besinlerin homojen dağılımını sağlayarak, raf ömrünü uzatırlar. Bunları kıvam verici ve besin yapıştırıcısı olarak düşünmek yerinde olur. Gündelik hayatta sık olarak tüketilen paketli ambalajlı mamüllerin ortasında biroldukca emülgatör bulunur. Bilhassa sütlü ve unlu besinlerde yer alır. Karboksimetilsellüloz, karajenan, guar gam, keçiboynuzlu gam, lesitin, sorbitol, polisorbat 60, polisorbat 65, polisorbat 80 ve propilen glikol en çok kullanılan emülgatörlerin bazılarıdır. Mis kokulu, baştan çıkarıcı ekmek ve pastane mamüllerinin ortasında farklı cinsleri bulunabilir. Emülgatörlerin tüketimindeki artış gluten hassasiyeti ve sızıntılı bağırsak sendromu ile paralel gitmektedir. Emülgatörleri tüketen farelerin bağırsaklarında inflamasyon (iltihaplanma) olduğu, yararlı dost bakterilerde azalma, iltihaplanmaya yol açan proteobakterileri üzere bakterilerin sayısında ise artış olduğu gözlenmiştir.

İşte tehdit unsurları

Bağırsak sıhhatini tehdit eden en değerli niçinler şu biçimde sıralanabilir… Rafine karbonhidrat ve şeker, işlenmiş besinler, besin katkı unsurları, tarım ilaçları, fruktozdan varlıklı mısır şurubu, düşük lifli beslenme, besin intoleransı-gıda alerjisi, tıbbi ilaçlar, alkol, tatlandırıcılar, GDO’lu besinler, hızlı-fazla yemek yeme ve gerilim.




Glifosat da fazlaca zararlı

Glifosat, GDO’lu mamüllerin yanı sıra GDO içermeyen buğday, domates, narenciye üzere eserlerde sık kullanılan ve istenmeyen otlarda ilaca direnç geliştiği için giderek dozu daha da artırılan bir tarım kimyasalıdır. Bu kimyasal hem bağırsaklardaki yararlı bakterileri ortadan kaldırır, birebir vakitte karaciğerde detoks yapan enzimlerin çalışmasını pürüzler. Besinler aracılığıyla her geçen gün glifosata daha fazla maruz kalırız. Bu durum bağırsak hastalıklarının, öteki kronik hastalıkların ve bağışıklık sisteminin zayıflamasının en kıymetli niçinlerinden biridir. ötürüsıyla bağırsak ve genel sıhhati güzelleştirmek için yapılması gereken birinci şey organik besinlere yönelmektir.


Neler yapmalıyız?

Bağırsak sıhhatimizi korumak için şunları yapmalıyız…

■ Akdeniz Diyeti bağırsak dostu diyetlerin en kıymetlisidir. Kesinlikle bu üslup beslenin.

■ Bağırsak astarını onarmak ve desteklemek için sofranızda glutamin (ev yoğurdu, lor peyniri, yumurta gibi), çinko (kırmızı et, tahıl, kuruyemiş) esansiyel yağ asitleri (Omega-3) ve D vitamini (yağlı balıklar, yumurta sarısı, tavuk, kırmızı et) istikametinden varlıklı besinlere da yer verin. En uygun D vitamini kaynağının güneş olduğunu unutmayın.

■ Kesin gerekli olmadıkça ve hekim tarafınca tavsiye edilmedikçe antibiyotik, ülser, romatizmal, hormonal ilaçlar ve tatlandırıcı kullanmayın.

■ Bağırsak mikrobiyotasına son derece ziyanlı olan GDO’lu besinleri ve işlenmiş, ambalajlı besinleri tüketmeyin.

■ Rafine şeker, fruktozdan güçlü mısır şurubu, trans-işlenmiş yağlar, işlenmiş et eserleri, hazır meyve suları, kalitesiz su ve alkol bağırsak sıhhatine ziyan verir. Uzak durmaya çalışın.

■ Boza, mesken imali yoğurt, kefir turşu üzere kaliteli fermente besinler, zeytin, elma, muz, siyah çikolata, yeşil yapraklı sebzeler, enginar, hindiba, kuruyemişler, çay, keten tohumu, kahve ve baharatlar bağırsak sıhhatini destekleyen besinlerdir. Tertipli tüketin.

■ Hindiba, yer elması, enginar, sarımsak, mantar, soğan ve bamyada bulunan inülin tipi prebiyotikler de bağırsak dostudur.

■ Turpgiller besin kümesindeki bitkiler bağırsak bağışıklık sistemini en çok destekleyen spesifik besinlerdir.

■ Vakit zaman öğün atlayarak bağırsaklarınızı dinlendirin. bu biçimdelikle inflamasyonu (iltihaplanma) azaltmanız mümkün olur.

■ Yemek yerken ivedi etmeyin ve besinleri uygunca çiğneyin. Orta öğün tüketmeyin. Acıkmadan sofraya oturmayın ve yüzde 80 doyduğunuzda sofradan kalkın.

■ Gerilim bağırsak düşmanıdır. Geriliminizi yönetmeyi öğrenin.

■ Mümkün olduğu kadar fazla ilaç kullanmamaya çalışın.

■ Alerjik besinleri ömrünüzden çıkarın.

Okumaya devam et...
 
Üst