Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Sağlıklı olduğumuzu gösteren 7 işaret

Leila

Global Mod
Global Mod
Dünya Sıhhat Örgütü’nün sıhhati; “yalnızca hastalık yahut sakatlığın olmayışı değil; fizikî zihinsel ve toplumsal istikametten tam bir güzellik hali” halinde tanımladığını hatırlatan Prof. Dr. Derya Uludüz, bu tanıma uyup uymadığınızı öğrenmenizi sağlayacak ipuçlarına dikkat çekti.

Günümüzde beşerler fizikî olarak hiç bir problemleri yoksa ekseriyetle kendilerini sağlıklı olarak kabul ederler. Fakat uzmanlara bakılırsa sağlıklı olmak için bu hakikat bir kriter değil. Çünkü fizikî olarak sıhhatiniz bozuk olduğunda bu durum zihinsel, duygusal yahut ruhsal sıhhatinizi da olumsuz tesirler. Birebir biçimde ruhsal yahut zihinsel sağlığınızda sorun var ise bu durum bir süre daha sonra fizikî sıhhat sıkıntılarına niye olur. Pekala genel olarak sıhhat durumunuzun yolunda olup olmadığını nasıl anlarsınız? Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz, az fazlaca bunu anlamanızı sağlayacak işaretleri şu biçimde sıraladı…


Prof. Dr. Derya Uludüz


1- Çeşitli lakin sağlıklı besinleri tercih etmek

Genel
anlamda yapılan diyetlere baktığımızda belli yiyeceklerin diyet haricinde kaldığını görürüz. Lakin renkli ve işlenmemiş bir beslenme formu, gereksiniminiz olan tüm besinleri ve vitaminleri almanıza yardımcı olur. Sık sık hazır besinler yerine tencere yemeği, hormonlu, tarım ilaçlı ve mevsim dışı sebze-meyve yerine daha hayli organik ve mevsim sebze-meyve tüketiyorsanız bu sağlıklı bir hayat sürdüğünüz manasına gelir.


2- Bedenin gereksinim duyduğu kadar kalori almak

Dünyanın
biroldukça kültüründe beşerler sağlıklı beslenmeyi kalori hesabı yapmak biçiminde düşünür. Lakin gerçek olan şu ki; her insanın yaşa, cinsiyete ve aktivite düzebir daha nazaran değişen farklı kalori muhtaçlıkları vardır. Az kalori almak değil, bedeninizin muhtaçlık duyduğu kaloriyi almak nitekim sağlıklı olduğunuzun bir göstergesidir. Gereksiniminiz olan kaloriyi almadığınız takdirde günlük besin gereksiniminin alınması zorlaşır, bitkinlik ve bedeninizde ağrı üzere olumsuz tablolar baş gösterebilir.


3- Çalar saat olmadan uyanmak

Sağlıklı
olmak için yetişkin bir beşere günde 7 ila 8 saat kafidir. Yetersiz uyku beden ve beyin sıhhatiniz açısından tamiri güç sonuçlar doğurabilir. Alzheimer, obezite, felç ve diyabet bunlardan yalnızca birkaçıdır. Geç saatlerde yatmayıp, kendinizi alarm kurmadan uyanmaya alıştırdıysanız bedeniniz kâfi uykuyu alır ve dinlenerek uyanırsınız. Bu fikir kimi şahıslara sıkıntı gelebilir lakin ertelenen alarmın beyne ve bedene daha fazla yorgunluk verdiğini alarmsız uyanmaya başladıklarında daha net görürler. Ortalama bir müddetde “kabaca 10 ila 20 dakika içerisinde” uykuya dalmak uyku sisteminizin ötürüsıyla sıhhatinizin düzgün olduğuna sıhhatinizin uygun olduğunu gösterir.




4- İki kat merdiveni tempolu çıkmak

Sağlık
için önerilen antrenman ölçüsü haftalık 150 dakikalık orta dereceli aktivitedir. Bunu şöyleki tabir edebiliriz… Durmadan iki kat merdiveni çıkabiliyorsanız ve kendinizi uygun hissediyorsanız, bu orta seviyede bir efordur.

5- Enerjik olmak

Sağlık
dendiğinde birinci akla gelen sözlerden biri güçtür. İstediklerinizi yapabilmek için kâfi güce sahip olmak çoklukla sıhhatinizin yerinde olduğunun bir işaretidir.

6- Tüm hisleri kucaklamak

Her
vakit söylüyoruz; duygusal sıhhat, fizikî sıhhat kadar kıymetlidir. Olumlu tüm hisler fakat olumsuz karşılıklarıyla mana kazanır. Örneğin acı çekerken sağlıklı olmanın ne bulunmaz bir nimet olduğunu daha düzgün kavrarsınız. Tüm hisleri kucaklamayı, olumsuz hislerle çabayı ve onları yönetebilmeyi biliyorsanız bu sağlıklısınız demektir.

7- Göbeklenmeyi engellemek

Bel
etrafınızın genişliğini boyunuza bölün çıkan sonuç hastalık riskinizi ele verir.

Örneğin:

Bel etrafı: 70 cm

Boy: 167

70 / 167= 0,41

Değerlendirme:

0.4 – 0.49 ortası: Normal

0.5 – 0.59 ortası: Riskli

0.6 ve üzeri: İç organlarınızın yağlanmış olduğunu, kalp hastalıkları ve diyabet açısından riskinizin yüksek olduğunu gösterir.

Okumaya devam et...
 
Üst