Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Şeker tüketimine dikkat çekmek için ‘bomba’ üzere maket koydular

Leila

Global Mod
Global Mod
Türk Böbrek Vakfı, Dünya Şeker Tüketimine Dikkat Haftası kapsamında İstanbul Şişli meydanında üzerinde bomba süsü olan dev şeker maketi koydu.

Tüm dünyada bilhassa son senelerda çok şeker tüketimin yer oluşturduğu sıhhat meseleleri her geçen gün artıyor. Çok şeker tüketimi; insan sıhhatini olumsuz etkiliyor, obeziteden hipertansiyona, kalp-damar hastalıklarından kronik böbrek yetmezliği ve depresyona kadar biroldukca hastalığı tetikliyor.


Türk Böbrek Vakfı, 19-25 Eylül tarihlerini Dünya Şeker Tüketimine Dikkat Haftası olarak ilan etti. Bu kapsamda Şişli meydanında üzerinde bomba süsü olan dev şeker maketi koyuldu. Türk Böbrek Vakfı Lideri Timur Erk, “Türkiye obezitede dünyada üçüncü, Avrupa’da ise birinci sırada” diyerek, şunları söylemiş oldu:

GÜNLÜK 50 GRAMI GEÇMEMELİ

– Elimizden geldiği kadar şeker tüketimini azaltmamız lazım. Şeker tüketimini azaltmada tuz tüketimini azaltma kadar başarılı olamadık. Sınıfta kaldık diyebilirim. Zira 150 gram günlük şeker tüketimi 10 sene de fakat 10 gram indirebildik. meğer 100 grama acilen indirmek lazım.


– Dünya Sıhhat Örgütü’nün önerdiği sayı yalnızca 13 küp şekeri yani 50 gramdır. Çok şey yapmalıyız. Onun için devlet ve Sıhhat Bakanlığı ile bu biçimde büyük gayretlere girişiyoruz. Burada birazdan gerimizdeki makete atak yapacağız. O maketi parçalayacağız. Makette bir bomba var onu bir nevi patlatacağız.

SAĞLIK ŞEKERDEN TATLIDIR

– 140 gramlık şeker tüketimini günlük 100 grama acilen indirmek istiyoruz. Rafine şeker var, toz şeker var, nişasta bazlı şeker var. Bizim önerdiğimiz yalnızca pancar şekeriyle üretilmiş eserler. Şeker tüketimi, kalp sıhhati, böbrek sıhhati, obeziteyi tetikliyor. Obezite de esasen bütün hastalıkları tetikliyor. Türk toplumunun en değerli alışkanlıklarından bir tanesi olan şeker tüketimini azaltmamız lazım. “Sağlık şekerden tatlıdır” diyoruz. (DHA)

Okumaya devam et...
 
Üst