Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Sıhhat Bakanlığı: Günlük tuz tüketimi bir çay kaşığını aşmamalı

Leila

Global Mod
Global Mod
Sıhhat Bakanlığı bu yıl 14-20 Mart Tuza Dikkat Haftası’nda “Tuz Alışkanlığımızı Değiştirelim” temasını işleyecek.

Halk Sıhhati Genel Müdürlüğünden edinilen bilgiye nazaran, bireylerin her gün yediği tuzun dörtte üçü paketlenmiş ve hazırlanmış besinlerde bulunuyor. Bu niçinle bilhassa besin sanayisinin tuzu azaltma siyasetleri kıymet taşıyor.

Sıhhat Bakanlığı, Dünya Sıhhat Örgütünün (DSÖ) tavsiyesi doğrultusunda günlük kişi başı 5 gramın altında tuz tüketimini öneriyor. Bu oran bir tepeleme çay kaşığına yahut bir silme tatlı kaşığına denk geliyor.

Bu ölçü, gün ortasında tüm besinlerle alınan tuzu da kapsıyor. Ayrıyeten tüketilen tuzun iyotlu olması gerekiyor.

TAHIL VE MEYVE BAZLI BARLAR, HAZIR TOPLUMSAL ÇOK TUZ İÇERİYOR

Bakanlıkça 2017’de yapılan Türkiye Beslenme ve Sıhhat Araştırması’na göre, günlük kişi başı tuz tüketimi 10,2 gramla DSÖ tarafınca önerilen ölçünün iki katı üstünde seyrediyor.

Çok tuz tüketimi, kardiyovasküler hastalıklar, böbrek hastalıkları, hipertansiyon, inme, osteoporoz ve birtakım kanser tiplerinin oluşmasına niye olabiliyor.

Çok tuz içeren besinler içerisinde ketçap, hardal, soya üzere hazır soslar, cips, tahıl-meyve bazlı bar, patlamış mısır üzere atıştırmalık eserler, tuzlanmış kuru yemişler, turşu ve salamura besinler, aromalı-aromasız, doğal yahut doğal olmayan gazlı-gazsız mineralli içecekler ile konutta hazırlanan salça, tarhana üzere yiyecekler yer alıyor.

ÇOK TUZ TÜKETİMİNİ ÖNLEMEK İÇİN BESİN ETİKETLERİNE DİKKAT EDİN

Bakanlık, çok tuz tüketiminin azaltılması için ambalajlı mamüllerin besin etiketlerinde yer alan “mono sodyum glutamat, sodyum nitrat, sodyum bikarbonat, sodyum sitrat, sodyum askorbat” üzere tüm sodyumlu bileşiklere dikkat edilmesini öneriyor. Zira bu bileşikler besinin tuz/sodyum içeriğini de artırıyor.

Yemek hazırlama, pişirme ve tüketim sırasında ek edilen tuz ölçüsünün azaltılması, hatta besinlerin bileşiminde sodyum bulunması niçiniyle hazırlama ve pişirme sırasında tuz eklenmemesi de tavsiye ediliyor.

Ayrıyeten masada yemeklere tuz eği edilmemesi, masadan tuzlukların kaldırılması, çok tuz içeren mamüllerin az tüketilmesi, salamura eserlere suda yıkama ve bekletme üzere süreçlerin uygulanması, dışarda yenilen yemeklerin az tuzlu yahut tuzsuz hazırlanmasının istenmesi, tuz yerine soğan, sarımsak, baharat, limon, sirke üzere doğal lezzet artırıcıların tercih edilmesi de kıymet taşıyor.

Okumaya devam et...
 
Üst