Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Şirketler ilk kez işçi başına ayda 3.000 Euro’dan fazla ödüyor

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
Tarihte ilk kez, İspanyol şirketleri katkı paylarındaki keskin artış sonucunda her çalışan için ayda ortalama 3.000 Euro’dan fazla ödeme yapıyor. INE tarafından Cuma günü yayınlanan verilere göre, işgücü maliyetinin yükselişi durmuyor ve yılın ikinci çeyreğinde yüzde 5,8 oranında arttıktan sonra art arda on çeyrek boyunca arttı.


Bu maliyetin büyük kısmı işçi maaşlarına tekabül ediyor ve bu da art arda on çeyreklik artışlara tekabül ediyor. Özellikle, bu yıl asgari ücretteki %8’lik artış ve toplu iş sözleşmelerinde bu yıl için kararlaştırılan %3,3’lük artış nedeniyle maaş maliyeti %5 arttı. Böylece aylık brüt 2.262 avroya yükseldi; bu, serinin başladığı 2000 yılından bu yana ikinci çeyrekte görülen en yüksek rakam.

Bu, maaş maliyetinin son on iki ayda ayda 310 Euro’dan fazla arttığı anlamına geliyor; bu, hem temel maaşı, hem ek ödemeleri hem de olağanüstü, geç veya fazla mesai için yapılan her türlü ödemeyi içeren bir kavram. Geçtiğimiz yıl en yüksek maaş artışı idari faaliyetlerde (+%7,8), konaklama (+%7,7) ve ulaştırma ve depolamada (+%7,2) kaydedilirken, elektrik ve gaz tedariki ile su ve atık tedariki maaşlarında yüzde 7,4 kesinti yapıldı. Sırasıyla % ve %2,1.


148.000’den fazla boş pozisyon



Ancak diğer maliyetler (maaş dışı maliyetler) ikinci çeyrekte %8 oranında artarak daha da arttı. Ana bileşeni olan zorunlu Sosyal Güvenlik primleri, şu katkılardaki güçlü artış nedeniyle %7,8 arttı: Asgari katkılar için %8, maksimum katkılar için %8,5 ve emeklilik potunu doldurmayı amaçlayan nesiller arası eşitlik mekanizması için yeni ücret. ‘bebek patlaması’nın emekliye ayrılması için.

INE ise kıdem tazminatındaki artışı öne çıkarıyor.

Üstelik bu istatistik, İspanyol şirketlerindeki boş pozisyonların sayısını resmi olarak toplayan tek istatistik; bu istatistik, halihazırda işverenlerin, özellikle inşaat ve konaklama sektörlerinde olmak üzere belirli pozisyonları doldurma konusunda şikayetleriyle karşı karşıya kalıyor. Ancak INE, şirketlerin %93,5’inin “ek çalışanlara ihtiyaç duymadıkları” için boş pozisyonları olmadığını iddia ettiğinin altını çiziyor. Toplamda, 2023’ün ikinci çeyreğinde İspanya’da 148.091 açık iş ilanı vardı; bu, serideki en yüksek rakamın kaydedildiği önceki çeyreğe göre 1.554 daha azdı. Nispeten düşük bir rakam olmasına rağmen sadece altı yılda ikiye katlandı.
 
Üst