Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Sosyal Güvenlik, 88.000 sahte serbest meslek sahibi işçiyi ortaya çıkardıktan sonra 344 milyon topladı

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
Hükümetin kayıt dışı ekonomiye karşı yürüttüğü mücadele ekonomik olarak da sistemin hesaplarına yansıyor. Çalışma Bakanlığı’nın verilerine göre, 2020’den bu yana ortaya çıkan 88.000’den fazla sahte serbest meslek sahibi işçi sayesinde Sosyal Güvenlik şimdiden yaklaşık 340 milyon euro topladı.


Daha spesifik olarak, İş Müfettişi, 2020’den bu yana ve geçen Eylül ayına kadar, 45.791 ihlalle çözüme kavuşturulan toplam 41.992 eylem gerçekleştirdi; bunların yarısından fazlası, 27.300’den fazla temerrüt rekoru olan 2022’de yoğunlaştı. . 2023 yılı da kötü bir yolda olmasa da bu yıldan bu yana 14.300’ün üzerinde vaka görüldü.

Tüm bu eylemler, Genel Sosyal Güvenlik Rejimi’ne kayıtlı 88.074 sahte serbest meslek sahibinin düzenli hale getirilmesini mümkün kıldı. Tasfiye işlemlerinin toplam tutarı, suç işleyen şirketlerin ödemek zorunda kaldığı ve hileli bir şekilde kaçınmaya çalıştığı çalışanların tüm ücretleri için 343,9 milyon Euro’yu buluyor.

UGT bu Cuma günü, Ağustos 2021’de yürürlüğe giren ‘binici yasasına’ rağmen, “birçok dijital platformun hâlâ İş Yasasını atlatmaya çalıştığını” ve çalışanlarını “acımasız” bir şekilde “sömürdüğünü” kınadı. Glovo ve Uber’den açıkça alıntı yaptı.


Pepe Álvarez liderliğindeki sendika, birçok dijital platformun son teknoloji algoritmalar aracılığıyla bu tür istismar ve dolandırıcılık konusunda ısrar etmesi nedeniyle tetikte olmamız gerektiği konusunda uyarıyor. Aslında, 2023’ün bu ilk dokuz ayında, yaklaşık 30.000 sahte serbest meslek sahibi işçi zaten gün yüzüne çıktı.


Bekleyen makro denemeler



Her ne kadar bu yasa dışı işçi uygulamalarını kınayan 60’tan fazla cümle mevcut olsa da (bazıları yasa dışı vakalar, bazıları ise sahte serbest meslek sahibi işçi olarak faaliyet gösteren 4.000’den fazla Uber işçisine tazminat ödenmesini zorunlu kılan makro davalara atıfta bulunuyor), bunlar UGT’ye göre “sonu gelmeyecek gibi görünen ve kamu kurumlarını çökerten bir çatışmada” yeni yargı cepheleri açıldı.

Dolayısıyla, 16 Kasım’da Madrid’de Glovo’ya karşı 3.200 teslimat işçisinin yargılandığı dava gibi, binlerce işçiyi etkileyen çok sayıda makro dava hâlâ beklemede; ya da 24 Ocak 2024’te Amazon’unki. Ayrıca, bakım ya da temizliğe adanmış kişilerin dijital platformlarının yanı sıra You Tube (Google) gibi sosyal ağlarda olduğu gibi, teslimat şirketlerinin ötesinde yeni yargı cepheleri açılıyor. .
 
Üst