Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Strep A nedir, belirtileri neler?

Leila

Global Mod
Global Mod
Streptokok hastalığı olarak da bilinen “Strep A” biroldukca ülkede çocuk vefatına niye oldu. Strep A belirtileri hakkında uyaran uzmanlar boğaz şişmesi, deride kızarıklık ve kaşıntı, kas ağrısı, terleme üzere belirtileri gösteren çocukların okula gönderilmemesini tavsiye etti.

STREP A NEDİR?

Strep A, epey sayıda enfeksiyona niye olabilen A Kümesi Streptokok bakterisini tabir ediyor.

Vakalar ekseriyetle yavaşça geçiyor lakin A Kümesi strep önemli enfeksiyonlara yol açabiliyor.

Strep A niçiniyle bakteriler bedenin derinliklerine inerek akciğerleri, kasları ve kan deveranını enfekte ettiğinde ortaya çıktı.

STREP A BELİRTİLERİ NELER?

Strep A semptomları ekseriyetle grip benziyor ve temel olarak kimi vakit “strep boğaz” olarak isimlendirilen boğaz ağrısını barındırıyor.

Strep A bakterisi, ekseriyetle insanların boğazına ve derisine yerleşerek vakit zaman soğuk algınlığı ve boğaz şişliğine yol açmasıyla biliniyor. Bedenin birtakım kısımlarında kızarıklık ve deri enfeksiyonunun oluşmasına niye olan bakteriler, kimi olaylarda önemli komplikasyonlara ve ölümlere yol açabiliyor.

Genellikle süratli bir biçimde başlayan boğaz ağrısı ve yutkunma ile ağrı. Ateş (38°C yahut üstü) Kırmızı ve şişmiş bademcikler, kimi vakit lisan üzerinde beyaz lekeler. Yumuşak yahut sert damakta küçük kırmızı lekeler. Baş ağrısı. Bulantı ve/veya kusma. Uzunluğunda şişmiş lenf bezleri. Beden ağrıları ve deride döküntü. Bu hastalıkta viral enfeksiyonlarda daha epeyce gördüğümüz burun akıntısı, göz kızarıklığı, öksürük, ses kısıklığı, ishal üzere şikayetler genelde olmaz.


STREP A NASIL BULAŞIR?

Strep A aslında insanın florasında hastalık yapmadan aslına bakarsan bulunur fakat burada asıl sorun, flora dışı yerlere bulaştığı vakit yaptığı enfeksiyon ve hasarlardır. Yüksek derecede bulaşıcıdır. Anniçin geçen antikorlara bağlı olarak yenidoğanda hastalık enderdir. Farenjit çoklukla 5-15 yaş ortası çocuklarda, bilhassa küçük okul çağı çocuklarında, en yüksektir. Akut farenjitli tedavisiz çocuklar, Strep A’yı tükürük damlacıkları yoluyla havadan ve burun salgısı halinde yayabilirler. Yakın temas bulaşmada kıymetlidir. Bu yüzden okullar ve konutlar yayılma için değerli ortamlardır. Farenjit için kuluçka müddeti 2-5 gündür. Strep A, sık yakın temasın olduğu ortamlarda salgın hastalığa niye olma potansiyeline sahiptir. Önemli ilerleyici Strep A enfeksiyonlarının yüzde 50’sinde enfeksiyon etkeninin bedene giriş kapısı bilinmemektedir. Bunların bir kısmı nadiren farenjit enfeksiyonunu takiben gelişir. Öksürme sırasında ağzın kapatılması, ellerin uygun yıkanması ve maske takılması bulaşma riskini azaltır.

STREP A AŞISI VAR MI?

Strep A enfeksiyonlarını önlemek emeliyle uzun müddetli antibiyotik kullanmasının tek şartı, akut romatizmal ateş ya da akut romatizmal kalp hastalığı geçirmiş hastadır. Aktifliği saptanmış streptokok aday aşısı vardır, lakin streptokokun hayli sayıdaki tipini tek bir aşı ortasında sunmak sıkıntı bir prosedür olduğu için şu an aşının yaygın ve rutin bir kullanması bulunmamaktadır.

Okumaya devam et...
 
Üst