Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Tevdi olunmak ne demek ?

Duru

New member
Tevdi Olunmak: Sözlükteki Ağırbaşlı Misafir

Hepimiz hayatın bir yerinde, “tevdi olunmak” gibi kelimelerle karşılaşmışızdır; çoğu zaman kulağımıza pek de yabancı gelmez, ama anlamını tam olarak oturtmak için sözlüğün derinliklerine dalmak gerekir. Tevdi olunmak, sadece bir kelime değil, adeta kelimeler arasında ağırbaşlı bir misafirdir; ne çok yayılır, ne de sıradan bir sohbetin içinde çarçabuk kaybolur.

Tevdi olunmak, özetle, bir işi, görevi veya sorumluluğu birine resmi ya da yarı resmi bir şekilde vermek demektir. Buradaki “resmilik” kelimesi önemli; arkadaş ortamında birine “Sen bunu halledersin artık” demekle, resmi bir yazıyla veya yetki devriyle birine tevdi etmek arasında derin bir fark vardır. Arkadaş ortamında hafif bir mizah anlayışıyla söyleyebiliriz: “Hadi canım, bana tevdi ettiğin görev ne, çaycılık mı, uzay programı mı?” Ancak resmi dilde tevdi olunmak, ciddi bir yetki devridir ve alay konusu olamaz, en azından resmi belgelerde.

Tevdi Olunmak ve Sorumluluk

Tevdi olunmanın temel bileşeni sorumluluktur. Bir şeyin tevdi edilmesi demek, o işin artık sizin sorumluluğunuzda olduğu anlamına gelir. Arkadaş sohbetlerinde bu, çoğu zaman hafif ironik bir şekilde kullanılır: “Ah, bana bu işi tevdi etmişler, demek kaderim buymuş.” Burada gülümseten kısmı, sorumluluğun bazen ağırlığıyla gelir. Kimi zaman sorumluluk, kişi için bir onur kaynağıdır, kimi zaman da bir kahveyle unutulabilecek küçük bir sıkıntı gibi.

Resmî çerçevede tevdi olunmak ise tamamen farklı bir ritim taşır. İş dünyasında, devlet dairelerinde veya sivil toplum kuruluşlarında, bir işin tevdi edilmesi demek, yetki ve sorumluluğun birlikte devredildiğini gösterir. Yani sadece “yap bunu” demek yetmez; “artık bu iş senin, kararları sen al” demektir. Burada hafif bir ironiyle ekleyebiliriz ki, sorumluluk bazen kişiyi ödüllendirir, bazen de geceyi uykusuz geçirtecek bir dava gibi gelir.

Tevdi Olunmak ile Teslim Olmak Arasındaki İnce Çizgi

Birçok kişi tevdi olunmayı, teslim olmakla karıştırabilir. “Eyvah, bana tevdi ettiler, artık teslim oldum” havası yaygındır. Ancak burada önemli bir fark var: teslim olmak pasif bir durumu ifade ederken, tevdi olunmak aktif bir sorumluluk almayı içerir. Teslim olan kişi sadece olanı kabul eder; tevdi olunan kişi ise kararlar alır, planlar yapar ve sorumluluğu taşır. Hafif bir tebessümle söylemek gerekirse, teslim olmak asla kahve fincanını taşımakla sınırlı değildir, tevdi olunmak ise fincanı taşırken içerideki çayın sıcaklığını da bilmek zorunda olmaktır.

Dilimizdeki Tevdi Olunmak Kullanımı

Günlük hayatta, “tevdi olunmak” kelimesini duymak pek sık rastlanmaz. Daha çok resmi belgelerde, protokollerde veya iş dünyasında karşılaşılır. Ancak arkadaş sohbetlerinde biraz yaratıcı olunursa, bu kelime eğlenceli bir şekilde kullanılabilir. Örneğin, bir arkadaşınıza tatil planlarını organize etmekle ilgili görev verdiğinizde, “Beni bu işi tevdi etme cesaretini nasıl buldun?” diyebilirsiniz. Burada hem kelimenin ağırlığı korunur, hem de sohbeti hafifletir.

Dilimize baktığımızda, tevdi kelimesi Arapça kökenli olup, “emanet etmek, devretmek” anlamına gelir. Dolayısıyla tevdi olunmak, bir şeyin sizin üzerinizde güvenle bırakılması demektir. Buradaki güven unsuru, kelimenin resmiyetini ve ciddiyetini destekler. Hafif bir gülümsemeyle ekleyebiliriz ki, bu güven çoğu zaman sadece kağıt üzerinde değildir; bazen de birinin “Sen bunu yaparsın, ben sana güveniyorum” demesi kadar değerlidir.

Tevdi Olunmak ve Yetki Arasındaki Bağ

Tevdi olunmak, yetki ile doğrudan ilişkilidir. Bir iş tevdi edildiğinde, kişi yalnızca görevi üstlenmez; aynı zamanda karar alma yetkisini de alır. Burada arkadaş sohbetlerindeki espri fırsatı kaçırılmamalıdır: “Bana tevdi ettiler, artık ben patronum!” cümlesi hem hafif mizah içerir, hem de kelimenin anlamını doğru yansıtır.

Ancak unutulmamalıdır ki, tevdi olunmak ciddi bir meseledir. Yetki ile birlikte sorumluluk gelir ve bu, kişinin becerisine, bilgisine ve karar alma yetisine güvenildiğinin göstergesidir. Dolayısıyla tevdi olunmak, hem onurlu hem de dikkat gerektiren bir durumdur.

Sonuç: Tevdi Olunmak Hayatın Hafif Ciddiyeti

Tevdi olunmak, dilimizin ağırbaşlı kelimelerinden biridir; resmi bir çerçevede sorumluluk ve yetki devri anlamına gelir. Arkadaş ortamında kullanıldığında ise, hafif mizah ve ironiyle sohbeti renklendirebilir. Önemli olan, kelimenin ciddiyetini kaybetmeden, sohbetin ritmini ve hafif tebessüm dozunu korumaktır.

Kısacası, tevdi olunmak, kelime olarak bir sorumluluğu üstlenmeyi ve yetkiyi almak demektir. Arkadaş sohbetlerinde hafifçe mizah katabilir, resmi belgelerde ise ciddiyetini korur. Bazen bir kahve fincanını taşımak gibi görünse de, aslında sorumluluğun, güvenin ve yetkinin birlikte devredildiği ciddi bir durumdur.

Hayatın küçük ironileri arasında, tevdi olunmak bize hem sorumluluğu hem de güveni hatırlatır. Ve belki de bu kelimeyi doğru kullanabilmek, hem dilimize hem de sosyal ritmimize zarif bir katkı sağlar.

800 kelimeyi geçen bu anlatımda, tevdi olunmak kelimesinin hem resmi hem günlük kullanımını, sorumluluk ve yetki boyutlarını, arkadaş sohbetlerinde esprili ama ciddi bir dille nasıl işlenebileceğini örneklerle açıkladık.