Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Turkovac yan tesiri var mı, inaktif aşı mı? Turkovac aşısını kim üretti?

Leila

Global Mod
Global Mod
Biontech aşısı olmuş vatandaşlar istemeleri halinde hatırlatma dozlarını TURKOVAC ile olabiliyor. Erciyes Üniversitesi ile Sıhhat Bakanlığı Türkiye Sıhhat Enstitüleri Başkanlığı’nın (TÜSEB) işbirliğiyle geliştirilen Turkovac aşısının Faz-3 çalışmalarının neticelerina bakılırsa Turkovac – Coronavac mukayeseli Faz-3 çalışması’nda Covid-19 olay oranı, CoronaVac aşısında yüzde 8,96, Turkovac’da yüzde 4,55 olarak tespit edildi. Turkovac, Sinovac üzere inaktif tıpta yer alıyor.

Türkiye’de üretilen yerli aşı Turkovac için randevuların açılmasının akabinde FAZ-3 çalışma sonuçları geçtiğimiz haftalarda belirtildi. Bilim Konseyi Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal ve Prof. Dr. Mine Durusu 1182 istekli üzerinde araştırma yapıldığını belirterek “Coronovac ile Turkovac’ın yan tesirleri birebir. Turkovac en az Coronavac kadar inançlı ve faal bir aşıdır” açıklamasında bulundu. Turkovac faz 3 çalışmasında yan tesir bulantı ve kusma olmak üzere bir bireyde görüldü.

TURKOVAC AŞISI İNAKTİF Mİ, mRNA MI?

Erciyes Üniversitesi ile Sıhhat Bakanlığı Türkiye Sıhhat Enstitüleri Başkanlığı tarafınca geliştirilen yerli aşı olan Turkocav, Sinovac üzere inaktif tiptedir.

TURKOVAC AŞISI KIYASI CORONAVAC OLDU

Bilim Konseyi Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal, yerli aşı Turkovac’ın Faz-3 sonuçlarını bu sabah canlı yayında deklare etti:

– Kıyas eserimiz ikisinin de inaktif aşı olması niçiniyle Coronavac’tır. Bu aşıyla karşılaştırılmasına karar verildi. Bir tarafta Coronavac bedelleri var, öbür tarafta Turkovac pahaları var. Coronavac’ın geliştirildiği periyot virüsün ana olduğu haldi. Turkovac devrinde ise delta üzere birfazlaca varyant vardı. Coronavac periyodunda aşı yok durumu vardı. Turkovac periyodunda ise birfazlaca aşı imkanı vardı.

– Turkovac’ta takip süremiz 108 gündür. Daha yakından ve uzun mühlet incelenmiştir. 4 Ağustos’ta 400 istekli sayısına ulaştık. 21 Ekim’de orta güvenlik tahlili yapıldı. Etik heyeti bunu bilhassa istedi. Sonlanım noktasına ulaşmasına karşın 23 Kasım 2021’de çalışmanın destekleyicisi Türkiye Sıhhat Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) bir yazıyla o güne kadar ki sonuçların bildirilmesini istedi. 22 Aralık 2021’de Turkovac’ın acil kullanım onayı alması sonucu çıktı. Biz de bir daha incelememize başladık.

Hacettepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mine Durusu Tanrıöver de şunları söylemiş oldu:

– Rastgele bir hastalığı olmayan istekli kümemiz vardı. Bize başvuranların yarısı Coronavac koluna yarısı ise Turkovac koluna yönlendirildi. Birinci gönüllüyü aldığımızda hadise sayımız 6 bin, birinci denemeyi yaptığımızda ise 26 bindi. 4 katından fazla hadise artışı vardı. İnsidans bedelleri bu yüzden arttı. 22 Haziran ile 27 Aralık içindeki gönüllülerin bulgularını paylaşacağız.


1182 İSTEKLİ ÜZERİNDE ARAŞTIRMA YAPTIK

– Çalışma kapsamında 1286 bireye bir doz araştırma aşısı uyguladık. Coronavac ve Turkovac olmak üzere 2444 bireye aşı uyguladık. Protokole uymayanları dışlayınca 1182 istekli üzerinde araştırma yaptık. İstanbul Çam ve Sakura Hastanesi en çok gönüllüyü sağladı. Ankara Kent Hastanesi ve Hacettepe ‘de bu hastaneyi izledi. Birinci üç bu biçimde oldu. Tahlillerimizi yapmak için Coronavac ve Turkovac gönüllülerimizi farklı başka tahlil ettik.

– Toplam takip süremiz 108 gündür. Primer noktamız 14 günden daha sonra koronavirüs geçiren hastalardı. İkinci dozdan daha sonra 14 gün takip süremiz de hesaplandı. Bu da 69 gündü. Coronovac çalışma mühletine bakılırsa çok uzun bir çalışma süremiz olduğunu söyleyebilirim. Aktiflik tahlilini yaptığımız 1008 bireyden 69 kovid-19 olayını saptadık. Bunların 23 tanesi Turkovac kolundaydı. Turkovac’ta corona oranı yüzde 4.55 olarak saptandı.

TURKOVAC AŞISI YAN TESİRİ VAR MI?

– Covid-19 tanısı olanların neredeyse yarısı semptom bildirmeyen yahut semptom bildirse de önemli bir rahatsızlık yaşamayanlardır. Hastaneye yatan sadece üç hasta oldu. Bunlar da aşının koruyuculuk süresindilk evvel yakalananlardı. Güvenlik bilgilerimizi beklenen ve beklenmeyenler olanlar olarak başka farklı takip ediyoruz. Turkovac kolunda beklenen yan tesirlerin Coronavac’a bakılırsa biraz daha fazla olduğunu gördük.

– Hastalığı engelleme oranı Coronavac’ta yüzde 8,96 iken, Turkovac’da yüzde 4,55. Çalışma neticelerina bakılırsa Turkovac’ın, hastalanma riskini Coronavac’a bakılırsa yarı yarıya azalttığını söyleyebiliriz.

– Yan tesirleri evrelendiriyoruz. Şahısta hasara, işlev kaybına uğratmış mı, bunlara bakıyoruz. Evre-3 tesiri bir şahısta oldu. O da bulantı, kusma olayı. Coronavac kolunda oldu. Aşı yerinde ağrı olduğunu söyleyebiliyoruz. İki aşıda da önemli öbür bir şey olmadı. Turkovac en az, Coronavac kadar faal ve muteber bir aşıdır. Çalışmalarımız, araştırmalarımız sürüyor.

Okumaya devam et...
 
Üst