Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Turkovac’ı geliştiren Prof. Dr. Özdarendeli: Varyantlarla ilgili çalışmalarımız devam ediyor

Leila

Global Mod
Global Mod
Turkovac’ı geliştiren Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Aşı Araştırma, Geliştirme ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, “Şu anda varyantlarla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Turkovac, alfa ve deltaya karşı korumuş olduğunu gösterdi. Şu sıra Omicron varyantıyla ilgili çalışmalarımız bütün süratiyle devam ediyor” dedi.

Fırat Üniversitesi Rektörlüğü ile Veteriner Fakültesi Dekanlığı tarafınca ortaklaşa düzenlenen “Covid-19 Pandemisi ve Turkovac Aşı Çalışmaları” temalı konferans ağır bir iştirakle gerçekleşti.

Atatürk Kültür Merkezi’nde yapılan konferansa Fırat Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Bilal Üstündağ, Prof. Dr. Mehmet Yılmaz, Belediye Lider Yardımcısı Nazif Bilginoğlu, Sıhhat Vilayet Müdürü Prof. Dr. Cahit Polat, Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Çalıcıoğlu, fakülte dekanları, öğretim üyeleri, öğrenciler ve davetliler katıldı.

“FAZ3 ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR”

Konferansa konuşmacı olarak katılan ERÜ Aşı Araştırma, Geliştirme ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, Fırat Üniversitesi’nin kendisi için başka bir ehemmiyeti olduğunu vurgulayarak, Covid-19 aşısının gelişmesinin birinci burada başladığını ve Erciyes Üniversitesi ile devam ettiğini söylemiş oldu. Prof. Dr. Özdarendeli şu biçimde konuştu:

* Covid-19 pandemisi iki yıldır bütün dünyada hala devam ediyor. Biz pandeminin Türkiye’de ortaya çıkmasıyla birlikte esasen Erciyes Üniversitesi’nde 2013 yılında kurulan aşı merkezimizde çalışmalarımıza başladık. Bu manada da oradaki bilgiler, deneyimler noktasında da pandemi çıktığı vakit merkez olarak çalışmaya hazır bir merkezdik.

* Erciyes Üniversitesi’nde rektör hocamızın takviyesi ve Sıhhat Bakanlığı ile yaptığımız bir projeyle aşı çalışmalarına start verdik ve 2020 Mart’ının sonunda virüsü birinci izole eden kurum olduk. İzole edilmesinin akabinde aşı çalışmalarına başladık. Akabinde klinik öncesi dediğimiz çalışmalar, laboratuvar çalışmaları başladı. 2021 Haziran’ından daha sonra da Faz-3 çalışmaları başladı ve hala devam ediyor.

“ALFA VE DELTAYA KARŞI TURKOVAC KORUMUŞ OLDUĞUNU GÖSTERDİ”

* Ülkemize karşı bu biçimde bir bakılırsavi yerine getirmenin memnunluğunu yaşıyoruz. Bu noktada şu anda Turkovac aşısı, 2021 Aralık sonunda acil kullanım onayı aldı ve üretimine başlandı. Turkovac ile birlikte ülkemizde bu cins pandemilere, salgınlara artık yanıt verebilecek yetişmiş insan gücünün de oluşmaya başladığını düşünüyorum.

* Biz ERÜ Aşı Araştırma, Geliştirme ve Uygulama Merkezi olarak hem salgında birebir vakitte pandemide hazır bir biçimde çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Şu anda varyantlarla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Alfa ve deltaya karşı Turkovac korumuş olduğunu gösterdi. Şu sıra Omicron varyantıyla ilgili çalışmalarımız bütün süratiyle devam ediyor.

Konuşmaların akabinde Prof. Dr. Özdarendeli’ye günün anısına Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Üstündağ tarafınca ikram takdim edildi. (İHA)

Okumaya devam et...
 
Üst