Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Tuz ve yüksek tansiyon

Leila

Global Mod
Global Mod
Yüksek tansiyon hastalarımızı hazır besinler konusunda her vakit uyarıyoruz!

Sağlıklı erişkinlerde günlük tuz alımı en çok 6 Gr olmalıdır.

Yüksek tansiyon hastalarında ise bu 2 gr ile (düşük sodyum diyeti) sonlandırılır.

Yaz aylarında bilhassa sodalar ve ayrana dikkat edelim. Marka belirtmeden biroldukca hazır ayranın litresinde 6-7 Gr tuz olduğunu unutmayalım.

Soda tüketiyorsanız düşük sodyum diyetine uygun soda içiniz ( içeriklerindeki Na(sodyum) ölçüsüne bakıp en düşük olanı içebilirsiniz)

*1 Gr Sofra tuzunda (sodyum klorür, NaCl) yaklaşık 0,4 Gr Na (Sodyum) vardır.

**70 kg bir erişkinin bedeninde toplam 100 Gr Na (Sodyum) vardır.

Dünya Sıhhat örgütünün teklifine göre bir günde tüketilmesi önerilen tuz ölçüsü 6 Gr NaCl yahut diğer bir deyişle 2,4 Gr sodyum iken;

**Tüketilmesi gereken sodyum ölçüsü 2400 mg,

**Türkiye’de yaşayanlar ortalama 6000 mg,

**Avrupa’da yaşayanlar ortalama 4000 mg,

**5000 yıl evvelki beşerler ise 60 mg alıyordu

Olağan şartlarda ter ve dışkı ile atılabilen sodyum ölçüsü günlük 23 mg dır. İdrarla atılan sodyum ölçüsü ise diyetle aldığımız tuz ile orantılıdır.

Bedendeki bu sodyum (tuz) istikrarını sağlayan organ böbreklerdir. Diyetle tuzu epeyce tüketirsek böbreklerimiz gereğinden çok çalışıp daha az dinlenir ve başta yüksek tansiyon olmak üzere hastalıklara davetiye çıkarmış oluruz.

Böbrekler 1 günde yaklaşık 500 Gr sodyumu (vücutta bulunan toplam ölçü 100 Gr dır) süzer ve %99’unu geri emerler.

Meskende hazırlanan besinlerdeki tuz oranına dikkat ediniz! (Tarhana, konut salçası, turşu, sucuk …) Bir çay kaşığı sofra tuzunun yaklaşık bir insanın günde alması gereken toplam tuza eşit olduğunu lütfen UNUTMAYINIZ…

Sağlıklı günler dileklerimle…

Okumaya devam et...
 
Üst