Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Üç milyon kamu görevlisine yeni maaş artışı ve ek ücret

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
Memurlara yeni maaş artışı Ekonominin 2023 yılındaki iyi ilerlemesi 3,5 milyondan fazla kamu çalışanının ceplerini etkileyecek ve bu çalışanlar maaş bordrolarında konsolide edilmenin yanı sıra %0,5'lik ek bir artışa sahip olacak ve daha fazla “paguilla” alacaklar. Gecikmeler için ortalama 180 Euro'dan fazla. Bu yeni artış sayesinde Kamu İdaresinde çalışan personelin maaşları 2023 yılında 2022 yılındakiyle aynı oranda %3,5 oranında artacak.


Bunun nedeni, Kamu İdareleri Genel Tablosu'nda 2022-2024 dönemi için imzalanan son anlaşmada sendikaların Hükümet ile mutabakata vardıkları ince baskıdır. Söz konusu belgede, 2023 yılı için %2,5'lik sabit bir artış belirlenmiş olup, enflasyonun ve ekonomik aktivitenin gidişatına bağlı olarak bu artışta %0,5'lik ek artışlar yaşanabilir. Geçen yıl GSYİH %2,5 (%7,2 nominal GSYİH) oranında büyüdüğünden, bu Genel Devlet Bütçelerinde tahmin edilenin onda biri kadar olduğundan, Hükümet sözünü yerine getirmek ve personelinin maaşlarını artırmak zorunda kalacak. 18 Ekim'de 2022 uyumlaştırılmış TÜFE'sini aştığı için onaylanan %0,5'e ve 2023'ün %6'sına eklendi.


800 milyon maliyet



Bu yeni artış, eğer önümüzdeki haftalarda onaylanırsa, önümüzdeki Şubat ayında kamu çalışanlarına muhtemelen yılda ortalama 180 avro daha fazla ödenecek. Maliye Bakanlığı'nın tahminlerine göre Ocak 2023'te 791 milyon ek maliyet öngörülüyor.

Aynı şekilde bu artış 2024 maaş bordrolarına da yansıtılacak ve yılda on dört ödeme karşılığında ayda neredeyse 13 avroluk bir artış alacaklar. Ancak bu yeni yıl için planlanan artışın beklemesi gerekecek, çünkü sendikalar ve bakanlık halihazırda %2'lik sabit bir artış üzerinde anlaşmaya varmış olmasına rağmen Hükümet, Bütçeler ışığı görene kadar bunu onaylamama kararı aldı. ancak Ocak ayından itibaren geriye dönük olarak ödenmesi gerekecek.


Aktif Nüfus Araştırması'nın (EPA) 2022 verilerine göre kamu çalışanları ayda ortalama 2.835 avro kazanıyor (12 ödemeye bölünmüş). Bu, özel sektörünkinden çok daha yüksek bir ücret: ayda 900 avro. bir şirketin çalışanlarından 1.957 maaş alan yetkililer.
 
Üst