Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Üçüncü doz BioNTech 65 yaş üstünü Omicron varyantına karşı koruyor

Leila

Global Mod
Global Mod
Araştırmacılar, Covid-19’a karşı hatırlatma dozu olarak da geçen üçüncü doz BioNTech aşısının, 65 yaş üzerindeki insanları, Delta ve Omicron varyantına karşı en az üç ay daha tesirli bir biçimde koruduğunu ortaya çıkardı.

Covid-19; Alpha, Beta, Gamma, Delta ve Omicron dahil olmak üzere çeşitli varyantlarla yayılmaya devam ediyor. En son ortaya çıkan Omicron varyantı, yüksek bulaşabilirliği niçiniyle, dünya çapında süratle yayılıyor ve daha evvel enfekte olmuş ve aşılanmış bireylerde bile daha fazla enfeksiyon olayına niye oluyor.

Fransa’daki huzurevi sakinlerinde yapılan yeni araştırmalar ise, Covid-19’a karşı BioNTech üçüncü doz aşının Delta ve Omicron varyantına karşı müdafaada en az üç ay tesirli olduğunu buldu. News Medical’in haberine bakılırsa, iki doz Covid-19 aşısı, daha zayıf nötralizasyon gösterirken bir hatırlatma dozu, bedendeki antikor düzeyini artırdı.


ÜÇÜNCÜ DOZ 65 YAŞ ÜSTÜNE KIYMETLİ TAKVİYE

65 yaşın üstündeki yetişkinler ve bağışıklığı düşük şahıslarda Covid-19 virüsünün daha önemli ilerlediği biliniyor. Süratle bulaşan Omicron varyantı da, iki doz aşı olanların bağışıklığını düşürdüğü için riski artırıyor.

Lille Üniversite Hastanesi’nde ortaya konan bulgular, yenidenlanan Covid-19 aşılarının yüksek riskli popülasyonların bağışıklık savunmasını güçlendirmede uygun bir seçenek olduğunu gösteriyor.

HASTA ÖZELLİKLERİ VE ÇALIŞMA AYRINTILARI

Araştırmacılar, iki kere BioNTech aşısı olmuş, 65 yaş üzerindeki, 106 huzurevi sakinini inceledi. İştirakçilerinin hiç birinde mevcut yahut kalıcı bir bulaşıcı hastalık, son beş yıla uzanan bir kanser teşhisi yoktu. Ayrıyeten hiç biri faal olarak steroid ve/veya immünosupresan kullanmıyordu.

Takım, geçmiş Covid-19 enfeksiyonları yahut yüksek antikor düzeyleri hakkında da bilgi topladı.

106 iştirakçiden 47’sinin aşılamadan evvel Covid-19 enfeksiyonu hikayesi yoktu, 59’una ise rastgele bir aşılamadan evvel Covid-19 teşhisi kondu. Hatırlatıcı dozun akabinde antikor datalarını toplamadan evvel altı iştirakçi ömrünü kaybetti ve tahlil sırasında 11 iştirakçiyle ilgili datalar mevcut değildi.

Toplam 87 huzurevi sakini, üçüncü destek dozundan üç ay daha sonra serum örnekleri bağışladı. Araştırmacılar, serum numunelerindeki Immunoglobulin G düzeylerini ve bu antikorların Delta yahut Omicron varyantlarına maruz kaldıklarında ne kadar tesirli olduğunu ölçtüler.


AŞIDAN EVVELKİ VE daha sonraKİ BAĞIŞIKLIK DÜZEYİ

Aşılamadan evvel, Covid-19’a önce maruz kalmamış huzurevi sakinleri, daha evvel hastalıktan kurtulmuş olanlara kıyasla daha düşük Immunoglobulin G düzeylerine sahipti. Destek dozundan daha sonra her iki küme da yüksek antikor düzeyleri gösterdi.

Covid-19 enfeksiyonu hikayesi olan huzurevi sakinlerinde T hücre sayısı, hiç maruz kalmayanlara kıyasla daha yüksekti. İki doz aşılamadan daha sonra araştırmacılar, T hücre reaksiyonlarının sekiz aya kadar sabit kaldığını gözlemlediler. BioNTech hatırlatıcı dozundan bir ay daha sonra her iki kümede da S1 reaktif T hücrelerinin sayısı arttı.

HATIRLATMA DOZUNDAN daha sonra DELTE VE OMICRON’A ANTİKOR TEPKİSİ

Üçüncü dozdan evvel, önce Covid-19 hastalığı olmayan huzurevi sakinlerinin yaklaşık %19’unda Delta varyantına karşı nötralize edici antikorlar vardı. tıpkı vakitte, daha evvel bir enfeksiyona sahip olmak yardımcı oldu; huzurevi sakinlerinin %88’i Delta için antikor gösterdi.

Hatırlatma dozundan üç ay daha sonra, çalışmadaki tüm huzurevi sakinleri, Delta varyantına karşı saptanabilir ve yüksek seviyede nötralize edici antikorlar gösterdi. Ayrıyeten, hem uygunlaşan tıpkı vakitte enfeksiyondan kurtulan huzurevinde kalanlar, değerli ölçüde yüksek antikor düzeylerine sahipti.

Araştırmacılar, BioNTech hatırlatma dozunu aldıktan üç ay daha sonra antikor düzeylerini ölçtüğünde, huzurevinde yaşayanların %84’ünde Omicron’a karşı saptanabilir nötralize edici antikorları olduğunu gördüler. Ayrıyeten, enfeksiyondan kurtulan iştirakçilerin yaklaşık %95’inde antikorlar vardı. tıpkı vakitte, Delta’ya kıyasla Omicron’a karşı nötralize etmede 35 kat azalma oldu.

Sonuç olarak, mevcut çalışma, iki doz BioNTech aşısının Covid-19’a karşı hastaneye yatmaktan korunmaya karşı tesirli olmaya devam ettiğini; birebir vakitte, üçüncü dozun da Omicron varyantına karşı durmak için pek kıymetli olduğunu tespit etti.

Okumaya devam et...
 
Üst