Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Ünlü nörolog hafızayı sağlıklı tutmak için 6 ipucu verdi

Leila

Global Mod
Global Mod
Demans ve Alzhemer üzere hastalıkların kaynağı ve tedavileri hâlâ araştırılmaya devam ederken, ünlü Nörolog Richard Restak, beyin sıhhati için birbirinden değerli bilgiler paylaştı.

81 yaşındaki Restak, insan bedeni üzere beynin de günlük idmanlara muhtaçlığı olduğunu söylüyor. Beyin sıhhatinizi ihmal etmenin, Alzheimer ve demans üzere hastalılara davetiye çıkardığını belirten hekim, önerdiği tüyoları kendisinin de uyguladığına dikkat çekiyor:

“Bir sinirbilimci olarak, hafıza problemleri olan hastalara beyni geliştiren alışkanlıklar ve antrenmanlar yoluyla rehberlik etmek için onlarca yıl harcadım. Tekliflerimin birçoğunu ben de uyguluyorum.”

81 yaşındaki tabibin hafızasını canlı tutmak için katı bir biçimde uyguladığı 6 kural ise şöyle:

1. BU KİTAPLARI SEÇİN

bir epey hekim üzere Restak da beyin sıhhati için kitap okumaya dikkat çekiyor. Lakin ünlü hekim, bilhassa kurgu yapıtlara değer veriyor:


“Kurgusal olmayan yapıtlardan çok şey öğrenebilirsiniz, lakin bunlar ekseriyetle şahsi ilgi alanlarınıza ve hususla ilgili evvelki aşinalıklarınıza hitap eder. Öte yandan kurgu, baştan sona ilerlerken; çeşitli detayları, karakterleri ve olay örgüsünü aklınızda tutarken hafızanızı çalıştırmanızı gerektirir.”

Restak, kitap okumanın beyin sıhhatine tesiri için şu kelamlara yer veriyor: “Bir nöropsikiyatrist olarak geçirdiğim yıllar boyunca, erken bunama hastalarının, hastalığın yayılmaya başlamasının birinci belirtilerinden biri olarak, çoklukla roman okumayı bıraktıklarını fark ettim.”

2. HAFIZANIZI TEST EDİN

Restak, hafızayı test etmek için ise sanat yapıtlarını kullandığı prosedürü öneriyor:

“Görselleştirme alıştırmaları yapmak için en sevdiğim tablo, Edward Hopper’ın güneşli bir motel yatak odasında oturan ve bir bayanı betimleyen ‘Western Motel’idir. Detayları zihninizde nazaranne kadar dikkatle çalışın. daha sonra öteki tarafa bakarak resmi tanım edin.

Komodinin üstündeki minik saati eklediniz mi? Fotoğrafın sağ alt köşesindeki sandalyenin üstündeki giysi modülü mı? Odanın renklerini ve kompozisyonunu hatırlıyor musunuz?

Hafızanızı güçlendirmek için bunu rastgele bir sanat yapıtıyla yapabilirsiniz.”

3. ŞEKERLEME YAPIN


Birkaç çalışma, şekerleme yapmanın geceleri berbat uykuyu telafi edebileceğini de bulmuştu. Ayrıyeten uykusuzlukla uğraş edenler, öğlenden daha sonra kestirerek hafızalarının gücünü de artırabilir.

Restak da senelerca her gün yarım saat kestirdiğini söylüyor.

4. ZEKA OYUNLARINDAN VAZGEÇMEYİN

Ünlü hekim, en sevdiği aktivitenin kalabalık arkadaş toplanmalarında oynanan, hafızaya ve zekaya âlâ gelecek oyunlar olduğunu söylerken briç ve satrancı da öneriyor:


“Başarılı olmak için evvelki oyunları kıymetlendirmeli, bununla birlikte geçmişte ve şimdiki kararlarınızın gelecekteki sonuçlarını da göz önünde bulundurmalısınız.”

5. BU BESİNLERİ TÜKETİN

Harvard Tıp Fakültesi’nde beslenme psikiyatristi olan Dr. Uma Naidoo da beyin sıhhatine yeterli gelecek besinleri şu biçimde sıralıyor:

Meyve ve sebzeler, antioksidanlar, fındık, lif açısından güçlü besinler ve fermente besinler, yağlar, Omega istikametinden varlıklı besinler, süt, baharatlar.

6. BÜTÜN GÜN KANEPEDE OTURMAYIN


82.872 gönüllüyle yapılan yakın tarihindeki bir araştırmada, orta ila yüksek seviyede fizikî aktivite yapan 80 yaş ve üstü iştirakçilerin, 50 ila 69 yaştaki faal olmayan yetişkinlere kıyasla daha düşük demans riski altında olduğu bulundu. Ayrıyeten mesken işleri, yaşlı yetişkinlerde daha yüksek dikkat, daha âlâ duyusal ve motor fonksiyonlarla ilişkilendirilmiş.
 
Üst