Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Uzman cevapladı: Covid-19’un beyne tesirleri nasıl önlenebilir?

Leila

Global Mod
Global Mod
Beyin sıhhati alanında uzman olan Profesör James Goodwin, Covid-19 virüsünün beyin hücrelerindeki mitokondriye ziyan verdiğini öne sürüyor. Goodwin, buna karşı yapılabilecekleri sıraladı.

Express’te yayınlanan habere nazaran, dijital sıhhat platformu Brain Health Network’ün Bilim ve Araştırma Tesiri Yöneticisi Prof. James Goodwin, uzun müddetli Covid-19’un belirtilerinden biri olan beyin sisinin “uyuşuk hissetmeyi tanımlamak için kullanılan tıbbi olmayan bir terim” olduğunu deklare etti.

Goodwin, Covid-19 ve beyin sisi bağı hakkında artık daha fazla şey bildiklerini söylüyor. Araştırmalar kararında Covid-19 virüsünün beyin hücrelerindeki mitokondriye ziyan verdiğini tespit ettiklerini söyleyen Goodwin, “Virüs, enfeksiyon sırasında beyne kan-beyin bariyerinden giriyor” dedi.

Kan-beyin bariyerinin “beyni koruyan sıkıca kapatılmış kan damarlarından oluştuğunu” açıklayan Prof. Goodwin, “Virüs sivri ucuyla bu damarlara kilitlenir, hücrelerinin ortasında çoğalır ve daha sonra beyne geçer. Bedendeki iltihaplanma da bu bariyeri kırar ve bağışıklık sistemi ile bağlantıya daha fazla ziyan verir” diye ekledi.

Profesör bunun önüne geçmek için birtakım prosedürler sıraladı…


OMEGA-3 TÜKETMEK

Goodwin, bu duruma tahlil olarak sağlıklı beyin hücrelerini destekleyen besleyici yiyecekler yemeyi öneriyor. Örneğin, somon, uskumru, ringa balığı ve sardalya üzere balıklardan elde edilen Omega-3 yağ asitleri âlâ bir seçenek. Diğer besleyici besinler içinde da “alfa-lipoik asit” içerdikleri için kırmızı et, kümes hayvanları, ıspanak, brokoli, fasulye, fındık ve tohumlar bulunuyor.


RAFİNE ŞEKERİ KESMEK

Beslenme kelam konusu olduğunda, Profesör Goodwin şeker tüketimine karşı da tavsiyelerde bulunuyor. “Şaşırtan bir biçimde, beyindeki muhakkak nöronlar, şeker düzeylerinde ani bir artışı hissedebilir ve mitokondrileri süratle hal ve yapı değiştirir, bu da Tip 2 diyabet üzere derin genel metabolik değişikliklere yol açabilir” diyen Goodwin, rafine şeker tüketiminin azaltılmasının mitokondriler üstündeki baskıyı ortadan kaldıracağını söylüyor.


ARALIKLI ORUCU DENEMEK

Aralıklı orucun da mitokondriyal ağ için faydalı olduğunu söyleyen profesör, “aralıklı oruç, hasarlı mitokondriyi çıkararak ve yeni hücrelerin üretimini tetikleyerek mitokondriyal ağı destekler” dedi.


SAUNA VE GECE UYKUSUNUN DEĞERİ

Profesör Goodwin, beslenmenin yanı sıra idman, sauna ve güzel bir gece uykusunun da beyin hücrelerini müdafaada rol oynadığını söylüyor. Araştırmalar, kas dokusunun sıcaklığının artmasının mitokondrinin aktifliğini artırdığını gösteriyor.

Goodwin, her seferinde 10 ila 15 dakika boyunca olmak üzere haftada iki ila üç sefer saunaya gitmeyi önerip “Gevşeme ve meditasyon beraberinde mitokondrilerimizi sağlıklı tutmada rol oynayabilir, gerilim hormonları kortizolün ruhsal tesirlerini azaltabilir” diye ekledi.

Okumaya devam et...
 
Üst