Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Uzmanlar Bruce Willis’in hastalığını anlattı: “Depresyona girebilir”

Leila

Global Mod
Global Mod
Hollywood, son günlerde ünlü oyuncu Bruce Willis’in muzdarip olduğu hastalık niçiniyle mesleğine son vermesini konuşuyor. Willis, bir beyin rahatsızlığı olan afazi niçiniyle sıkıntı günler yaşarken, uzmanlar da ünlü oyuncunun hastalığının bilgilerinı anlattı.

Çarşamba günü, 67 yaşındaki Hollywood efsanesi Bruce Willis’in, kişinin bağlantı marifetlerini kaybetmesine niye olan afazi isimli hastalığın ortaya çıkması niçiniyle emekli olacağı duyuruldu.

Afazi, beyindeki bir tıp faydalanmadan kaynaklanan lisan ile ilgili zorluktur. Uzmanlar, ünlü oyuncunun yakalandığı hastalığın nasıl hissettirdiğini anlatmak için şunları söylüyor: “Dilini konuşamadığınız, anlayamadığınız, okuyamadığınız, yazamadığınız bir ülkeye bırakıldığınızı hayâl edin.”

Ulusal Sıhhat Enstitüleri raporlarına nazaran yaklaşık bir milyon Amerikalı bu durumdan muzdarip ve her yıl yaklaşık 180.000 bireye bu hastalık teşhisi konuyor.


DEPRESYONA GİREBİLİR, YAKINLARINDAN UZAKLAŞABİLİR

Uzmanlar, hadiselerin üçte birinden çoksının depresyon da geçirdiğini, hastalığın kişilik değişimlerine de niye olduğunu ve hatta kişiyi arkadaşlarından ve ailesinden uzaklaştırabileceğini söylüyor.

Ulusal Afazi Derneği lideri Darlene Williamson DailyMail.com’a verdiği demeçte, hastalıkla ilgili şunları söylüyor: “Tüm etkileşimlerinizi etkileyecektir. Lisanını konuşamadığınız, anlayamadığınız, okuyamadığınız, yazamadığınız bir ülkeye bırakıldığınızı hayâl edin, afaziye sahip olmak bu biçimde bir şeydir.”

MESLEĞİNE DEVAM ETMESİ SIKINTI

Beynin lisan merkezini etkileyen kimi enfeksiyonlar, demansla bağlantılı bilişsel gerileme ve bozulma ile birlikte afazinin oluşmasına niye olabilir. Durum, Willis üzere bir aktörün mesleğine devam etmesini hayli zorlaştırabilir, zira yalnızca cümleleri söyleme süreci başlı başına bir zorluk haline gelebilir.

Kanıları uygun sözlere çevirme yeteneği, sözleri fizikî olarak söyleme yeteneği yahut oburlarının konuşmalarını yorumlama ve manaya yeteneği olsun, bağlantının her bir kesimi karmaşık bir müddetç ve yavaşça beyin hasarı bile meselelere niye olabilir.

Willis’in ailesi, ne cins bir durumla karşı karşıya olduğunu, ne kadar önemli olduğunu yahut durumun temel niçininin ne olduğunu açıklamadı.


BAĞLANTI SÜRECİ ARIZALI

Hastalığın Willis’in davranışlarını ne kadar etkilediği bilinmese de Williamson, hastalığı yaşayanlar için durumun birden fazla vakit yıkıcı olabileceğini söylüyor: “Dil bozukluğuyla yaşamanın sonuçları, birinin davranışını ve hayata bakışını değiştirebilir. Afazili bireylerin yaklaşık yüzde 35’i bir ölçü depresyon da yaşar.”

Johns Hopkins Üniversitesi’nde bilişsel bir bilim insanı olan Dr Brenda Rapp DailyMail.com’a verdiği demeçte, hastalığın farklı cinsleri olduğunu deklare etti. Ve her biri irtibat sürecinde farklı çeşitte bir arızayı temsil ediyor.

Hadiselerin büyük çoğunluğunu oluşturan dört yaygın afazi tipi var: Akıcı; ekseriyetle Wernicke olarak isimlendirilir. Akıcı olmayan; beraberinde Broca olarak bilinir. Anomik ve Primer Progresif afazi.


Demi Moore, eski eşi ile görüşmeye devam ederken oyuncunun bu kuvvetli günlerinde yanında olmayı ihmal etmiyor.


KOLAY CÜMLELERİ ANLAYAMAYABİLİYORLAR

İngiltere merkezli İnme Derneği’ne nazaran, Wernicke afazisinden muzdarip olanlar, uzun cümleleri bir ortaya getirme yeteneğine sahipler, lakin birçok vakit mantıklı olmayan bir şeyler söylüyorlar ve hatta uydurma sözler kullanıyorlar. Ayrıyeten okuma ve yazma hünerlerinde de eza çekip kendilerine yönelik açık kelamlı bağlantısı anlamakta zorluk çekebiliyorlar.

Örneğin; ortalama bir insan, “John köpeği tekmeledi” cümlesinde kimin kimi tekmelediğini açıkça anlayabilirken, afaziden muzdarip bir kişi, tekmeyi ceddin John mu yoksa köpek mi olduğunu anlamakta zorlanabilir.

Broca afazisinden muzdarip kişi ise istediklerini düzgün bir biçimde söyleyemediği için sıradan, kısa cümleler kullanır. Stroke Association, bu cümlelerin çoklukla dört yahut daha az sözden oluştuğunu söylüyor.

Anomik afaziden muzdarip biri, gayesini anlatmak için muhtaçlık duyduğu makul fiilleri ve isimleri bulmakta zorluk çekebilir ve epeyce meçhul konuşabilir.

NASIL TESPİT EDİLİR?

Tabipler ekseriyetle bir MRI yahut BT taraması yoluyla afaziyi tespit edebilir ve beynin probleme niye olan kısmını tam olarak belirleyebilirler.

Durumu büsbütün düzeltmenin yahut güzelleştirmenin bir yolu yok, lakin hastalar ekseriyetle lisan hünerlerini bir daha oluşturmaya yardımcı olmak için konuşma terapisine tabi tutulur. Rapp, “Durum için ilaç kullanmasında hayli fazla ilerleme yok; afazinin tedavisi konuşma terapisidir” dedi.


Hastalığın teşhisiyle birlikte oyuncunun kızları ve eski eşi Demi Moore Willis’i yalnız bırakmıyor.


Williamson da kuvvetli aile dayanağının afaziyle başarılı bir biçimde yaşamanın kritik derecede kıymetli olduğunu söylemiş oldu.

Uzmanlar ayrıyeten; afazinin her vakit kalıcı olmadığını ve ne kadar sürdüğünü, ne kadar şiddetli olduğunu ekseriyetle beyindeki hasarın ne kadar makus olduğuna bağlı olduğunu söylüyor.

Okumaya devam et...
 
Üst