Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Uzmanlar deklare etti: Sağlıklı kolesterol Alzheimer riskini azaltıyor

Leila

Global Mod
Global Mod
Boston Üniversitesi tarafınca yapılan araştırmaya göre, 35 yaşında sağlıklı bir kolesterol düzebir daha sahip olmak, çabucak sonrasındaki senelerda Alzheimer hastalığına yakalanma riskini azaltıyor.

Bilim insanlarının yaptığı araştırmada, genç yaşlarda takip edilen kolestrol düzeyleri ileri yaşlarda Alzheimer hastalığını varsayım etmek için kullanılabiliyor. 35 yaşlarında, HDL kolestrol (yüksek yoğunluklu lipoprotein) seviyelerinin ölçülmesi, hastalığın gelecekteki riskini yanlışsız bir biçimde ortaya koyabilir.

Alzheimer’s & Dementia’da yayınlanan çalışma için bilim insanları, ömürleri boyunca izlenen ve kolesterol seviyeleri tertipli aralıklarla ölçülen yaklaşık 5.000 Amerikalı yetişkinin datalarını incelediler.


ALZHEIMER GENÇ YAŞTA TESPİT EDİLEBİLİR

HDL kolesterolü emer ve karaciğere geri taşır, oradan da bedenden atılır ve kalp hastalığı ve felç riskinin azaltılmasına yardımcı olur.

35 ila 50 yaş içindeki çalışma iştirakçilerinde ortalama HDL kolesterol düzeyi 51 mg idi. HDL’de 15 mg’lık bir artışın Alzheimer riskini yüzde 15 oranında azalttığı bulundu. Beşerler orta yaşa girdikçe bu ilişki daha da güçlendi ve 51 ile 60 yaş içindeki her 15 mg HDL artışı yüzde 18’lik bir azalmayla ilişkilendirildi.

Kalp hastalığı ve felç riskini artıran LDL kolestrol (düşük yoğunluklu lipoprotein) seviyeleri ile Alzheimer hastalığı içinde ise hiç bir ilişki bulunamadı.

Araştırmanın başındaki isim Dr. Xiaoling Zhang yaptığı açıklamada, “Bu bulgular, Alzheimer hastaları için kuvvetli bir risk faktörü olarak bildirilmeyen HDL de dahil olmak üzere kardiyovasküler risk faktörlerinin, 35 yaşından itibaren başlayarak gelecekteki hastalık risklerine katkıda bulunduğunu birinci defa gösteriyor” dedi.

Okumaya devam et...
 
Üst