Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Uzmanlar kalp krizi için uyardı: Bayanlar daha hayli tehlike altında

Leila

Global Mod
Global Mod
Uzmanlar, semptomları erkeklerden daha belgisiz olduğu için bayanların potansiyel olarak ölümcül bir kalp hastalığı teşhisini kaçırma riskinin daha yüksek olduğu konusunda uyarıyor.

Kardiyologlardan dikkat çeken bir ihtar geldi. Uzmanlar, bayanların kalp hastalığından muzdarip olduğunda yahut potansiyel olarak ölümcül bir kardiyovasküler sorun yaşayacağı vakit işaretlerin çoklukla gözden kaçırıldığını, zira bu belirtilerin erkeklerde olduğundan daha bilinmeyen olduğunu söylemiş oldu.

Amerikan Kalp Derneği (AHA) tarafınca yayınlanan bir raporda, bayanlara kalp hastalığı teşhisinin erkeklere nazaran daha sıkıntı olduğu açıklandı.

Kalp hastalığı için ekseriyetle gözden kaçan semptomlar içinde daha kısa müddet yürüyebilmek ve birtakım bazı nefes almada zorluk yer alıyor. AHA’daki uzmanlar ayrıyeten, bir bayanın yakında kalp krizi, felç, kalp yetmezliği yahut öteki potansiyel bir durum yaşayabileceğine dair kimi semptomların da çoklukla gözden kaçırıldığı konusunda uyarıyor.


MEME KANSERİNDEN DAHA TEHLİKELİ

Kadınlar çoklukla göğüs kanseri konusunda daha fazla tasa duysa da Hastalık Denetim ve Tedbire Merkezleri (CDC), bayanların da kalp krizinden erkekler kadar ölme mümkünlüğünün olduğu konusunda uyarıyor.

Raporun müellifi ve Boston College’dan Dr Corrine Jurgens, “Belirtiler çoklukla kümeler halinde ortaya çıkar… Çok nadiren bir kişi tek bir semptomla gelir” dedi.

Uzmanlar, tabiplerin teşhis koymaya hazırlanırken ekseriyetle belli kalıplar aradıklarını söylüyor. Kalp hastalığı için anahtar belirtiler, tam nefes alma yeteneğindeki değişiklikler yahut fazlaca fazla efor sarf edememeyi içerir.

Uzmanlar, kalp krizi geçiren bayanlarda olaydan evvel çoğunlukla mide bulantısı, yorgunluk ve soğuk terleme yaşadıkları konusunda uyarıyor. Kalp yetmezliği, hastaneye yatış gerektiren kritik bir noktaya gelmedilk evvel ekseriyetle haftalar evvelce sıkıntıları hissettirir. Çoklukla terlemeye başlar, bedeninin etrafında olağandışı şişlikler olur ve beklenmedik bir mide ekşimesi hisseder.


TESPİT EDİLMESİ ZOR

CDC, Amerikalı bayanların yaklaşık yüzde 20’sinin kalp yetmezliğinden öleceği konusunda uyarıyor ve bu sorunun, göğüs kanseri üzere daha yaygın olarak konuşulan öteki tehlikeleri geride bıraktığına dikkat çekiyor.

Kalp hastalığı Amerika’da bayanların önde gelen katili olsa da bir anket, tabiplerinin sırf beşte birinin ve kardiyologların yüzde 42’sinin bir bayanın kalp sıhhatini düzgün bir biçimde değerlendirebileceklerini düşündüklerini ortaya koyuyor.

2018 yılında İngiltere’de yapılan bir araştırma da tabiplerin bayanlarda kalp krizlerini tespit edemedikleri belirtilmişti.

Okumaya devam et...
 
Üst