Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Uzmanlardan ‘Çöl tozu’ uyarısı: Ölümlerde artış gözlemledik

Leila

Global Mod
Global Mod
Türkiye’nin bugünden itibaren Kuzey Afrika’dan gelecek çöl tozunun tesiri altına gireceğini belirten uzmanlar, vatandaşları önlemli olmaları konusunda uyardı. Bilhassa kronik hastalığı, astım, KOAH üzere nefes darlığıyla bağlı hastalığı olanların risk altında olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Hasan Bayram, “Tozun ağır olduğu periyotlarda ölümlerde artış olduğunu gözlemledik. Belirli bölgelerde nefes alamıyorsunuz” dedi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, bugünden itibaren Kuzey Afrika’dan gelen çöl tozlarının Türkiye’ye giriş yapacağını deklare etti. Çöl tozlarının İç Anadolu, Batı Karadeniz ve Ege’nin iç bölümlerinde daha ağır olması bekleniyor.

Bilhassa teneffüs rahatsızlığı olanların dikkat etmeleri gereken bir periyoda girdiğini hatırlatan uzmanlar, bu süreçte hem ölümlerin birebir vakitte hastaneye yatışların çoğaldığını belirtti. Uzmanlar, pencerelerin kapalı tutulmasını ve vatandaşların dışarı çıkmamasını tavsiye etti.


“İÇ ORTAMDA KALIN PENCERELERİNİZİ KAPATIN”

Türk Toraks Derneği Lider Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Bayram, çöl tozunun sıhhat problemlerine niye olabildiğine işaret ederek, “Bu döndemde hakikaten toz konsantrasyonu ağır oluyor. Yaşlı olan, olmayan her insanın iç ortamda kalmasını öneriyoruz. Meskenlerde de pencereleri ve kapıları sıkı sıkı kapatalım. Çok ince zerrecikler meskenin içerisine kadar girebilir. Baş ağrısı, nezle üzere gibisi şikayetler boğaz ağrısına yol açabilir. Lakin daha epeyce kronik hastalığı olanlar astım, KOAH üzere bilhassa nefes darlığıyla bağlantılı hastalığı olanlar, kalp hastalığı olanlar risk altında. Şikayetleri arttığında gerekirse ilaç dozlarını arttırmalarını öneriyoruz. Rahatsızlıkları fazla olursa da hastanelere başvurmalarını öneriyoruz” formunda konuştu.

“TOZUN AĞIR OLDUĞU DEVİRLERDE ÖLÜMLERDE ARTIŞ GÖZLEMLEDİK”

Prof. Dr. Hasan Bayram, çöl tozunun ağırlaştığı devirlerde ölümlerin arttığına da dikkat çekerek, “Çalışmalar bu hastalığı olanlarda bu o periyotlarda ölümlerin arttığını, hastane müracaatlarının arttığını, hastane yatışlarının arttığını göstermiş. Daha evvel Gaziantep’te bir çalışma yapmıştık. Tozun ağır olduğu devirlerde ölümlerde artış olduğunu gözlemledik. Çalışmalar bu çöl tozlarının içerisinde çeşitli bakterilerin, mantarların ve çeşitli virüslerin olabileceğini göstermiş. En kıymetlisi epey ağır konsantrasyona maruz kalıyorsunuz. Belirli bölgelerde nefes alamıyorsunuz. Tozlarla bu çeşitli virüslerin, bakterilerin taşınabileceğini biliyoruz” dedi.


İÇ ANADOLU VE BATI KARADENİZ’DE TESİRLİ OLACAK”

Çöl tozunun tesirli olacağı bölgeleri açıklayan Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Lideri Meteoroloji Mühendisi Adil Tek, Çöl tozu, Kuzey Afrika ve Büyük Sahra üzerinden yükselici akımlarla birlikte yükselip ondan sonrasında akışlarla birlikte üzerimize gelen toz partiküler hususlardır. Akdeniz’de bulunan İtalya ve Yunanistan’da üzerinde bulunan alçak basınç sistemiyle bir arada Güney’den güçlü akışlarla bir arada üzerimize transfer oluyor. Bu da rüzgarlarla birlikte üzerimize geliyor. Her sene çöl tozuna rastlıyoruz. Önümüzdeki günlerde de bir daha alçak basınç sistemi oluştuğu için bizim üzerimize yanlışsız gelecek. Bilhassa bugün tesirini gösterecek. İç Anadolu ve Batı Karadeniz’de tesirli olacak. 200 mikrogram bölü metreküpe kadar çıkacak. Bu üst bir kıymet değil, orta pahalar civarında. Bu bölgelerde yoğunluk kendisini gösterecek. Marmara bölgesinde öbür bölgeler kadar yoğunluk görülmeyecek” diye konuştu.

“PANDEMİ niçinİYLE TAKTIĞIMIZ MASKELER YARDIMCI OLACAK”

Hava kirliliği haritası üzerinden de son durumun vatandaşlar tarafınca takip edilebileceğini belirten Tek, “Harita, hava kirliliği ile ilgili bir harita. Bunun içerisinde yalnızca çöl tozu yok. Azot oksit, ozon, karbondioksit ve öteki gazlar da var. Kırmızı alanlar bunlardan rastgele birinin arttığını gösteriyor. Partiküler hususun yoğunluğu artıyor. Ölçülen yoğunluklar mikrogramlık olarak ölçülüyor. Daha hayli PM10 dediğimiz pahayla ölçülüyor. O kıymetin yüksekliğini gördüğümüzde anlayabiliriz. Kestirimler günlük değişiyor. Son iddialarda fazlaca üst düzey bir yoğunluk gözükmüyor. Yoğunluk, Ege’nin iç kesitlerinde 200 mikrogram bölü metreküp’e kadar çıkacak fakat İstanbul’da 50 mikrogram bölü metreküp olarak gözüküyor. Pandemi periyodundan dolayı maskelerimiz de var. Maskelerimiz bu mevzuda yardımcı olacak” dedi. DHA

Okumaya devam et...
 
Üst