Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Varis ne vakit tehlikelidir?

Leila

Global Mod
Global Mod
Varis en sıradan tarifiyle bedendeki toplardamarların çapının artması, genişlemesi ve damar duvar yapısının bozulması manasına gelir. Lakin ekseriyetle ihmal edilen bir sıkıntıdır. halbuki hastalığın önemli sonuçları olabileceğine dikkat çeken Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Onur Selçuk Göksel, varisin niye olduğu sıkıntıların yanı sıra tedavi ve korunma yollarına da değindi. İşte açıklamaları…


Prof. Dr. Onur Selçuk Göksel


İşte yol açtığı şikayetler

Kadınlarda erkeklerden daha sık ortaya çıkmasına karşın her iki cinste de görülür ve yaşla bir arada görülme mümkünlüğü artmaktadır. Hastadan hastaya değişmekle birlikte çoğunlukla ağrı, gece krampları, kaşıntı, dolgunluk hissi ve soğukla temas gereksinimi üzere yakınmalar ön plandadır. Bu yakınmalar, uzun periyodik ayakta durma ve bacakları sarkıtarak hareketsiz oturma kararında, bayanların menstruasyon devirlerinde ve yüksek ısılı ortamlarda artabilir. vakit içinde gözle görülen varisler, şişlik ve ödem, ayak bileğinden üst gerçek ilerleyen kahverengi renk değişiklikleri ve daha sonrasında da maalesef yara açılmalarına kadar ilerleyen tablolar görülmektedir. Bu sırada bacaklarda biçim bozuklukları da oluşabilir.


Mutlaka tedavi edilmeli

Varis; tedaviye ne kadar erken başlanırsa o kadar tıbbi ve kozmetik muvaffakiyet getirecek bir hastalıktır. Erken tedavide kalıcı sonuçlar daha kolay elde edilir. Tedavi hastanın şikayetlerine ve damarların ultrason altında incelenmesi kararı elde edilen bulgulara nazaran değişir. İlaç tedavisine ek olarak birtakım hastalarda yalnızca cilt içerisindeki varislere enjeksiyonlar da uygulanabilir. Varislerin büyük çoğunluğuna niye olan büyük ve küçük bacak toplardamarları yetersizliği durumlarında ise evvelce beri uygulanan klasik operasyonlar büyük oranda terk edilmiştir. Son senelerdaki teknolojik gelişmelerle bir arada hastalarımızın “kapalı ameliyat yahut bıçaksız lazerli ameliyat” olarak isimlendirdiği endovenöz tekniklerle hastalıklı damarlar kapatılır. Bu tekniklerin en değerli avantajları, hastaların narkoz almadan yapılabilmeleri, iz bırakmamaları, operasyon daha sonrasında hastaların günlük hayatlarına birebir gün dönebilmeleridir. Daha da değerlisi orta ve uzun devirde nüks oranları fazlaca düşüktür.


Nasıl korunabiliriz?

Varise karşı hareketsiz kalmayın: Uzun mühlet aralıksız hareketsiz ayakta durmayın yahut oturmayın. Lakin mesleksel olarak uzun müddet ayakta kalmanız gerekiyorsa kollayıcı basınçlı çorap giyin.

Yüksek topuklu ayakkabılardan uzak durun: Bu ayakkabılar baldır kası yerine kalça kaslarının kullanmasına niye oldukları için sirkülasyon zorlaşır ve varis gelişmenine taban sağlar.

Aşırı dar giysiler giymeyin: Bu çeşit giysiler varis oluşumunu artırır.

Uzun müddet güneşlenmeyin: Fazla güneşlenme ve sıcak uygulaması damar genişlemesine yol açar.

Ayaklarınızı üst kaldırın: Mümkünse günde en az 3-4 kez 5-10 dakika mühletle ayaklarınızı kalbinizin düzeyine kaldırarak dinlendirin.

Kilo almayın: Beden tartısının artması, kanın bacaklardan kalbe yanlışsız hareketini güçleştirir. Deveranın aksaması kararında varis gelişir.

Masaj yapın: Bacaklarınıza nizamlı olarak soğuk su masajı yapın. Fazla baharattan da kaçının.


Belirti görülmemesi sorun olmadığı manasına gelmez

Varisler yüzeysel ve ana toplardamarlardaki varisler olmak üzere ikiye ayrılır. Tehlike yaratan varisler ana toplardamarlardaki varislerdir. Orta ve büyük evrede olan damar genişlemeleri biroldukca probleme yol açar. Bu sıkıntılar çoğunlukla ağrı, kramp, kaşıntı ve yorgunluktur. Belirtiler çoğunlukla görülebileceği üzere hiç görülmeyebilir de. Belirti görülmemesi bir sorun olmadığı manasına gelmez. Damarlarda pıhtı oluşması ise en tehlikeli durumlardan biridir. Oluşan bu pıhtı bedende farklı yerlerde tıkanmaya yol açabilir. çoğunlukla görülen olay ise akciğere pıhtı atmasıdır.

Okumaya devam et...
 
Üst