Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Vegan beslenmek, dünyayı global ısınmadan koruyabilir

Leila

Global Mod
Global Mod
ABD’de yapılan yeni araştırmalar, bitki bazlı vegan beslenmenin dünyayı global ısınmadan koruyabileceğini ortaya koydu.

ABD’de yer alan California, Berkeley ve Stanford Üniversiteleri tarafınca yapılan yeni bir araştırma, 15 yıl ortasında dünya çapında et üretiminin büsbütün ortadan kaldırılmasının, global karbon emisyonlarını yüzde 68 oranında azaltabileceğini ve Dünya’yı global ısınmadan koruyabileceğini ortaya koydu.

Yeni bir çalışma, 15 yıl ortasında dünya çapında et üretiminin büsbütün ortadan kaldırılmasının, global karbon emisyonlarını yüzde 68 oranında azaltabileceğini ve Dünya’yı global ısınmadan kurtarabileceğini ortaya koydu.

Araştırmacılar, kamuya açık bilgileri kullanarak 22’inci yüzyıla kadar gelecekteki sera gazı emisyonlarının bilgisayar modelleme senaryolarını gerçekleştirdiler. Önümüzdeki 15 yıl ortasında tüm hayvansal tarımı ortadan kaldırmanın, sera gazı emisyonlarını büyük ölçüde azaltacağını ve atmosferdeki karbondioksit oranını azaltacağı belirlendi.

SERA GAZI ÜRETİMİNİ ARTIRIYOR

Uzmanlar, et yüklü diyetlerin yalnızca sıhhatimizi değil beraberinde gezegenin sıhhatini da riske attığını ortaya koydu. Hayvancılığın, sera gazı üretiminin artırdığı ve hayat alanlarının yok bulunmasına niye olduğu da bir kere daha belirlendi.

Uzmanlar, hayvancılık tedarik zincirlerinin metan, azot oksit ve karbon emisyonları niçiniyle global ısınmaya katkıda bulunduğunu vurguladı. Lakin bir daha de büsbütün bitki bazlı besinle beslenmek yakın gelecekte pek muhtemel görülmüyor. Dünyanın en büyük et tedarikçilerinden McDonalds, İngiliz Daily Mail gazetesine yaptığı açıklamada, sığır etini evreli olarak kaldırma planları olmadığını söylemiş oldu.

Yeni çalışma, California Üniversitesi, Berkeley’de moleküler ve hücre biyolojisi profesörü Michael Eisen ve Stanford Üniversitesi’nde biyokimya profesörü olan Patrick Brown tarafınca yürütüldü.

Profesör Brown ayrıyeten, vegan İmkansız Burger de dahil olmak üzere, bitki bazlı et ikameleri satan bir California şirketi olan Impossible Foods’un CEO’su olarak biliniyor.

Bulgulara nazaran, bitki bazlı tarıma geçiş, emisyonları yılda 25 gigaton karbondioksit muadili kadar azaltabilir (bir gigaton 1 milyar metrik tondur).

Eisen, “Çalışmamız, hayvan tarımına son vermenin, üç ana sera gazının da atmosferik düzeylerini kıymetli ölçüde azaltmak için eşsiz bir potansiyele sahip olduğunu gösteriyor” dedi. Eisen, ‘İklim krizine cevap vermekte tereddüt ettiğimiz için artık iklim felaketini önlemek için gerekli.’ sözlerinde bulundu.

Araştırmacılar, bitki ve hayvanlardan gelen yenilenebilir organik gereç olan karbon yakalayan ‘biyokütle’nin, çoklukla otlatma ve hayvan yemi yetiştirmek için kullanılan topraklarda yer değiştirdiğine dikkat çekti.

Okumaya devam et...
 
Üst