Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Vitrin hastalığı ölümcül olabilir

Leila

Global Mod
Global Mod
Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Macit Bitargil, “Yürürken bacaklarınızda oluşan ağrı niçiniyle bir yere bakıyormuş üzere yapıp dinlenme gereksinimi duyuyorsanız bu sorun ‘vitrin hastalığı’ndan (periferik damar hastalığı) kaynaklanabilir. Kesinlikle doktora başvurun” dedi.

Yaklaşık 200-300 metre yol yürüyünce bacaklarınızda ağrı başlıyor ve bu sizi durduruyorsa dikkat! Kısa bir mola daha sonrası ağrı geçiyor ancak yeniden yürümeye başladıktan daha sonra ağrılar bir daha durmanıza niye oluyorsa sebebi vitrin hastalığı olabilir. Hastaların molalarda vitrine bakar üzere yapıp dinlendikleri için bu isimle anılan rahatsızlığın ihmal edilmemesi gerektiğini belirten Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Macit Bitargil, bu hususta şunları söylemiş oldu:


Macit Bitargil


Atar damarlarda daralmaya niye olur

İnsan bedeninde bütün sistemlerde kusursuz bir istikrar düzeneği mevcuttur. Günlük aktivitelerimizi yerine getirirken, kalp ve damar sistemimiz ile iskelet ve kas sistemimiz senkronize bir biçimde çalışır. Bu istikrar yardımıyla kaslarımız kâfi biçimde kan ile beslenir ve doğal bir biçimde gündelik işlerimizi yerine getirebiliriz.


Kasların gereksinimi olan kanın beden damarları tarafınca karşılanamadığı durumlarda ise sorunlar ortaya çıkmaya başlar. Bu sorunlardan biri de tıp lisanında ‘periferik damar hastalığı’ olarak tanım edilen vitrin hastalığıdır. Vitrin hastalığında bacakları besleyen atar damarlarda kritik daralmalar yahut tıkanıklıklar oluşur.


Erkeklerde daha yaygın

Vitrin hastalığı riski 50 yaşından daha sonra artar. Erkeklerde bayanlara oranla daha sık görülür. Kalp krizi geçirme ve vefat riski ne yazık ki bu olgularda daha yüksektir. Bilhassa sigara içenler, tansiyon hastaları, kolesterol hastaları, aile hikayesi olanlar ve şeker hastaları bu açıdan risk altındadır.


Önlenebilir mi?

Ana bir kural olarak bütün hastalıklar için hastalık başlamadan hastalığa pürüz olmak ya da riski en aza indirmek en hoş tedavi prosedürüdür. İstikrarlı ve sağlıklı beslenme, uygun kiloda kalma, nizamlı spor yapma, sigara kullanmama, tansiyon, kolesterol ve kan şekerini sistemli olarak denetim altında tutma üzere sıradan tedbirlerle en uygun sonuçları almak ve hayat kalitesini en yükseğe çıkarmak mümkündür.


Nasıl tedavi edilir?

Vitrin hastalığı sıradan bir nabız muayenesi ile teşhis edilebilir. Teşhis konulan hastalarda ise ultrason, tomografi yahut klasik anjiyografi üzere ileri tetkikler ile tedavi planı oluşturmalıdır. Vitrin hastalığında altta yatan damar sorunlarının durumuna nazaran birtakım hastalarda uygun ilaç ve antrenman ile tedavi kafidir. Önemli hayat kalitesi düşüklüğü yaşayan hastalarda ise etkilenen damara stent yahut balon ile müdahale önerilebilir. Stent ve balon süreçleri mümkün olmayacak hasta kümelerinde ise açık cerrahi biçimleri ile tıkalı damara bypass süreci yapmak mümkündür. Sonuç olarak her hasta başka olarak değerlendirilmeli ve uygun tedavi usulü ona göre seçilmelidir.

Okumaya devam et...
 
Üst