Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Vocento, 2023 yılını toplamın %46'sını oluşturan dijital ve çeşitlendirme gelirlerinde önemli bir artışla kapattı

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
Vocento'nun faaliyet geliri 2023'te 362,3 milyon avroya ulaştı; bu, bir önceki yıla göre %5,1'lik bir artışı temsil ediyor. Bunu, %14,4 oranında artan ve halihazırda tüm gelirin %46'sını oluşturan dijital ve çeşitlendirme işlerinden gelen destek sayesinde başardılar. Vocento'nun bu işlere olan bağlılığı, beş yıl içinde bunların toplam gelir içindeki ağırlığının yüzde 20 puan artmasına yol açtı ve bu da grubun stratejik planı doğrultusunda dönüşümünü kanıtladı. 2026 yılında bu stratejik alanlara yönelik planlanan hedef, bu alanların tüm gelirlerin %60'ını aşmasıdır.


FAVÖK (amortismansız faaliyet sonucu) ise 34,5 milyon Euro olarak gerçekleşti ve 2023 için planlanan büyüme hedefini bir önceki yıla göre 972.000 Euro aşarak karşıladı. Çeşitlendirme işlerinin (İlanlar, Gastronomi, Acenteler ve Dijital Hizmetler) FAVÖK'ü öne çıkıyor ve 2023'te 5,4 milyon Euro büyümenin ardından halihazırda toplamın (exStructure) %32,3'ünü temsil ediyor. Bu doğrultuda, 2024 hedefleri arasında Bunlar arasında grubun FAVÖK'ünde çift haneli büyümenin hızlandırılması ve çeşitlendirme işlerinin ağırlığının bunun %36'sına çıkarılması (exStructure) yer alıyor.

Vocento, 2023 mali yılını 15,1 milyon euro net mali borçla (eski IFRS16) kapattı. Temettü ödemesini de içeren bir miktar (5,5 milyon Euro). Vocento'nun stratejik planı, 2024 yılına kadar pozitif normal nakit üretimi ve net borcun azaltılmasının yanı sıra Dijital'in toplam okuyucu marjı üzerindeki ağırlığını artırmak gibi diğer hedefleri de öngörüyor.

Toplam 102,2 milyon Euro gelirle kopya satışları %3,9 azalırken, dijital abonelik gelirlerindeki büyüme, ödeme yapan dijital abone sayısı (%21 daha fazla) ve ON+ fiyatlarındaki artış sayesinde %28 arttı. 2023 yılı sonunda ücretli abone sayısı 138.000'e ulaştı ve yıllık dijital aboneliklerin oranı %51,8 oldu ve kullanıcı başına daha yüksek değer elde edildi.


Reklam gelirleri 160,4 milyon avro, yani 2022'ye kıyasla %5,2. Yerel gelirler (%6,4 arttı) hem dijital formatlarda (dijital hizmetler dahil) hem de çevrimdışı olarak artıyor. Ulusal kökenli olanlar da (%3 artış) her iki formatta da yükseldi. Diğer Gelirler altında yer alan e-ticaret gelirlerine reklam gelirleri de eklendiğinde toplamın dijital ağırlığı %51,9 seviyesinde bulunuyor.

2023'te Vocento markaları, çevrimiçi reklamcılık (%7,3'e kıyasla %8 daha fazla) ve “çevrimdışı” (%0,7'ye kıyasla %2,1 artış) gibi toplam pazardan daha iyi bir performans kaydetti (%2,1'e kıyasla %5,2 artış). %2,8 düşüş.

Diğer Gelirler kalemi, diğerlerinin yanı sıra Gastronomi işkollarındaki (%17,3 daha fazla) ve Acenteler (%35,8 daha fazla) ile basın etkinlikleri işindeki daha fazla faaliyet nedeniyle 2023'te 13,7 milyon Euro (%16 daha fazla) arttı. .


İş alanlarına göre sonuçlar



İlanlarda işletme geliri 27,9 milyon Euro ile 2022'ye kıyasla %2,8 daha fazla. FAVÖK ise 2022 sonuçlarına kıyasla %29,9 daha fazla 6,4 milyon Euro'ya ulaştı. Gelir artışı, otomotiv ve gayrimenkul sektörlerinden etkileniyor. Ebitda, motor ve gayrimenkulün işletme kaldıracı ve Premium Potansiyel Müşterilerin daha iyi sonuçlarıyla desteklendi.

2024 yılı içerisinde bölgede iki adet stratejik kapsamlı proje hayata geçirilecek. Bir yandan, bayilere potansiyel müşteriler yaratarak performans kampanyalarının etkinliğini artıran bilgiler sağlamak ve bu şekilde müşterileriyle elde edilen ARPA'yı artırmak için verilerden yararlanmayı amaçlayan Carsight. Öte yandan, İspanya'da C2B projesinin lansmanını temsil eden Autoproff, ortağı Autoscout24 ile birlikte bireysel olarak bayiye alım ve satımı için çalışıyor.

Gastronomi ve Acenteler'de faaliyet geliri, 2022'ye göre %28,8 artışla 40,1 avroya ulaştı. 2023'teki FAVÖK ise 6,4 milyon avro (%69,9 daha fazla) oldu.

Gastronomi bölümünün geliri 2023'te %17,7 artışla 14,3 bin Euro'ya yükselirken, kârlılığı da bir önceki yılın aynı dönemine göre %55,2 arttı.

Eylül ayında, dünyanın önde gelen gastronomik eğitim, yaratım ve değişim ekosistemi olmayı hedefleyen MACC'de (Madrid Aşçılık Kampüsü) ilk Gastronomi ve Mutfakta Yenilik Derecesi Kursu başlatıldı. Gastronomi, işletme ve tarım alanında kapsamlı ve çok disiplinli bir eğitim sunmaktadır. Programa Ferran Adrià ve Andoni Luis Aduriz gibi ünlü şefler katılıyor.

2024 yılında Gastronomi alanı hem Avrupa'da hem de Amerika Birleşik Devletleri'nde daha fazla uluslararasılaşmaya yönelecek ve ulusal konferansların boyutu artacaktır. MACC'nin (Madrid Aşçılık Kampüsü) eğitim teklifi de hem lisans düzeyinde (Gastronomi-ADE'de çift diplomayla) hem de lisansüstü düzeyde yenilenen yüksek lisans dereceleri teklifiyle genişletilecek.

Acenteler ve Diğerleri işkolunda gelirler 2022 yılına göre %35,9, FAVÖK ise %83,4 arttı.

Geçen yılın Eylül ayında, Vocento'nun reklam ve iletişim ajansları grubunu (Tango, Pro Agency, Melé, Antrófico, Yellow Brick Road ve &Rosàs) tanımlayacak bir marka olan &c. doğdu. Vocento, Grubun değer katma felsefesini yansıtan yeni markayı 2024 yılında konsolide etmeyi planlıyor. Sarı Tuğla Yolu aracılığıyla, reklamverenlerin artan ilgisiyle müşterilerin sosyal ağlardaki konumu güçlendirilecek ve &Rosàs, 'Eficacia 2023' ödülleri (en iyi reklamcılık ve iletişim stratejisi) tarafından tanınan İspanya'nın önde gelen yaratıcı ajansı olmaya devam edecek. ve özel yayın El Publicista (art arda beşinci kez en iyi yaratıcı ajans ödülü).

Dijital Hizmetlerde 2023 faaliyet geliri 3,48 milyon Euro'dur. İlk kez kırılımlı olarak görünen (daha önce İlanlarda yansıtılan) FAVÖK, Grubun stratejik planında belirlenen hedef doğrultusunda 1,39 milyon Euro seviyesinde bulunuyor.

Bu alan esas olarak KOBİ'lerin dijitalleştirilmesine yönelik Dijital Kit kamu programı kapsamında çerçevelenen ve web siteleri, sosyal ağlar ve e-ticaret aracılığıyla daha fazla çevrimiçi varlık sağladığı Yerel Dijital Kit hizmetinden oluşmaktadır. Orta vadede Dijital Hizmetler, dikey ve sektörel, genel ve teknolojik düzeyde pazarlama çözümleriyle KOBİ'ler için bir dijitalleşme MERKEZİ olmayı, bu tür müşterileri çekmeyi ve elde tutmayı hedeflemektedir.

Gazetelerde faaliyet geliri 2023 yılında 290,5 milyon euro ile 2022 yılına göre %1 daha fazla. Bu alanın FAVÖK'ü ise bir önceki yıla göre %13,7 düşüşle 27 milyon euro olarak gerçekleşti.

Bölgesel yarışmaların kârlılığının gelişimi, reklam gelirlerindeki artıştan (781.000 Euro daha fazla) olumlu etkileniyor. ABC'nin Ebitda'sı, reklam ve okuyucu marjından olumlu bir etki yarattı (sırasıyla 750.000 avro ve 1,9 milyon avroluk artışlar). Takviyeler ve Dergilerin FAVÖK'ü 516.000 avro artarak 2023'te 1,78 milyon avroya ulaştı.

Relevo'nun halihazırda sosyal ağlarda 1,2 milyon kullanıcısı var ve içeriğinin alaka düzeyi sayesinde kendisini TikTok'ta görüntülenen etkileşimlerde ve videolarda lider olarak konumlandırıyor. İş planı doğrultusunda 2023 yılında 2,19 milyon euro gelir ve 6,27 milyon euro FAVÖK elde etti.

Sürdürülebilirlik konusunda Vocento, 2023 yılında ESG derecelendirmelerindeki varlığını genişletmeye devam etti. Bu anlamda Vocento, 2023 yılında IBEX Cinsiyet Eşitliği Endeksi'ne katılarak kendisini İspanya'da cinsiyet eşitliği konusunda lider şirketler arasında konumlandırıyor.
 
Üst