Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Wallapop veya Vinted, 2.000 Euro’nun üzerindeki satıcılar veya 30 operasyon hakkında Hazine’ye bilgi verecek

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
DAC 7 olarak bilinen Avrupa direktifi, dijital platformların, 30’dan fazla işlem gerçekleştirmiş olmaları veya edinmiş olmaları koşuluyla, 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren satıcılarına ilişkin belirli bilgileri Avrupa Birliği ülkelerinin vergi makamlarıyla paylaşmasını zorunlu kılacak. satışlarında 2.000 Euro’dan fazla.


Dolayısıyla Wallapop veya Vinted gibi platformlar, hizmetlerini kullanan belirli satıcılar hakkında bilgi toplamak, doğrulamak ve vergi makamlarına bilgi iletmekle yükümlü olacak. Bu bilgilerin her takvim yılında (her yılın 1 Ocak’tan 31 Aralık’a kadar) toplanması ve doğrulanması gerekir ve en geç bir sonraki yılın 31 Ocak tarihine kadar platformlar tarafından raporlanması gerekir.

Bu, Wallapop veya Vinted gibi platformlardaki işlem hizmetlerini kullanan, 30 veya daha fazla ürün satan veya satışlardan 2.000 Euro’dan fazla alan satıcıları etkileyecektir. Wallapop’tan, satıcının bu durumlardan herhangi birini karşılaması durumunda gerekli bilgileri doldurmak için e-posta ve bildirim merkezi yoluyla kendileriyle iletişime geçeceğini zaten açıklığa kavuşturdular.

İspanya, 2024’ten itibaren geçerli olacak ve Hazine’nin diğer ülkelerle denetim yapmasına olanak sağlayacak ve platformları denetleyecek bu direktifin iç hukuka aktarılmasını 2022 yılı sonunda onayladı.


Bu nedenle, platform işletmecileri tarafından toplanan bilgilendirme yükümlülüğüne ilişkin ilk bilgilendirme beyanının, bir önceki yıla ilişkin bilgilere ilişkin olarak 1 Ocak 2024 tarihi itibarıyla sunulması gerekmektedir.


Dijital operatörün yükümlülükleri



Operatörler, idareler ve borsada işlem gören şirketler haricinde, platformlarında faaliyet gösteren veya kullanıcılara hizmet sunan satıcıların bilgilerini doğrulamak ve işlemek için ikamet yerine özel dikkat göstererek ‘özen’ prosedürleri uygulamalıdır.

Platformların, operatörleri ve satıcıları, yürüttükleri faaliyetleri, satıcıya yapılan ödemeyi ve tahsilat hesaplarının kimliğini, ayrıca kesilen veya tahsil edilen vergi, komisyon, ücret veya diğer tutarları tanımlaması gerekmektedir.

Bu, gayrimenkul ve ulaşım araçlarının kiralanması ve geçici devri, kişisel hizmetler ve mal satışları için geçerli olacak ve işlemi takip eden Ocak ayında sunulacak.

Aynı şekilde, Avrupa Birliği ile bu tür veri alışverişi anlaşması olan ülkelerde yerleşik diğer operatör ve platformlar aracılığıyla bilgi ilettiğini kanıtlayan operatörler de yükümlülükten muaf tutulacak.


Ortak denetimler



Ortak denetimler durumunda, aynı şirket üzerinde aynı anda birden fazla Avrupa ülkesinde eş zamanlı kontrol yapılmasına ve İspanyol acentelerin bu Avrupa ülkelerindeki eylemlerine ve bunun tersinin yapılmasına kapı açılmaktadır.

Bu denetimler İspanya’da gerçekleştirilirken, tüm acenteler İspanyol düzenlemelerine uygun şekilde davranmalı ve ulusal acenteler menşe ülkelerinin mevzuatının kendilerine tanıdığı yetkileri aşamamalıdır.
 
Üst