Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Weilheim’daki DLR sitesi

Hasan

New member
Uzay araçları ile haberleşebilmek için anten sistemlerine ihtiyaç vardır. Münih’in 60 km güneybatısındaki Weilheim sahasında 1969 yılında faaliyete geçen DLR yer istasyonu (inşaat Kasım 1967’de başladı), dünya ile uydu arasındaki bağlantıdır. Onların yardımıyla, bir uydu uçuşu sırasında her iki yönde eşzamanlı veri trafiğini mümkün kılan iletişim bağlantıları kurulur. Uzay aracıyla veri alışverişi, çok sayıda farklı anten (çapı 4,5 ila 30 m) aracılığıyla gerçekleşir. Uydu yer istasyonu, DLR’nin Alman Uzay Operasyonları Merkezi (GSOC) tarafından işletilmektedir.

Uydudan gelen verilere telemetri denir ve iki kategoriye ayrılabilir: uydunun durumunu ve konumunu ileten “temizlik” verileri ve bilimsel ekipmanlardan gelen faydalı yük verileri.

Bu telemetri verileri yer istasyonu tarafından alınır, işlenir ve dijital biçimde Oberpfaffenhofen’deki GSOC kontrol merkezine iletilir. Ters yöndeki – yani yerden uyduya – verilere telekomut denir. Bunlar, uydulara yönelik kontrol komutları içerir – örnekler, bilimsel cihazların açılıp kapatılması veya uydunun konumunun düzeltilmesidir. GSOC kontrol odasında üretilir ve doğrudan Weilheim’a iletilir.

Yer istasyonunun diğer bir işlevi de uydunun yörüngesinin sürekli olarak belirlenmesidir. Uydu yörüngeleri, örneğin artık atmosfer, mikrometeoritler ve güneş basıncı gibi rahatsızlıklara maruz kalır. Bu nedenle uydu üzerinden yapılan uçuşlarda takip verileri denilen uydunun yönü, mesafesi ve hızı ölçülür. Bu ölçümlerden, kontrol merkezinde önümüzdeki birkaç gün için yol tahminleri hesaplanır.


24 saat çok amaçlı operasyon



Weilheim, CCSDS’ye (Uzay Veri Sistemleri Danışma Komitesi) göre hem Derin Uzay Ağı hem de Derin Olmayan Uzay Ağı (Yakın Dünya Ağı) olarak sınıflandırılmıştır ve L, S, X, Ku ve Ka frekans bantlarında uzay görevlerine ev sahipliği yapabilir. destek bandı.

Bireysel anten kompleksleri birbirinden bağımsız olarak çalıştırılabilir, yani Weilheim aynı anda birkaç görevi destekleyebilir (çoklu görev işletimi). Bu amaçla tüm antenler ve istasyon tesisleri ortak bir kontrol odasından kontrol edilmekte ve izlenmektedir. Burada, GSOC’ta yeni geliştirilen ve gerekli süreçlerin ilgili görevlerden, frekans bantlarından ve yörünge tiplerinden bağımsız olarak standardize edilebildiği ve operasyonu önemli ölçüde basitleştiren bir yazılım kullanılmaktadır.

Weilheim yer istasyonu, haftanın yedi günü 24 saatlik vardiyalar halinde işletilmektedir. Burada toplam 44 çalışan çalışıyor.

Yüksek kullanılabilirlik sağlamak için anten sistemleri yedekli cihazlarla donatılmıştır. Weilheim yer istasyonundaki uydu işletimi için önemli olan tüm sistemler, enerjisini kamu güç kaynağındaki kısa süreli arızalarda bir aküden ve bir elektrik şebekesinden alan bir kesintisiz güç kaynağı sistemi (UPS) tarafından desteklenmektedir. Uzun süreli arızalarda 1.250 kVA dizel jeneratör.


Dünya çapındaki ağda Weilheim ve Oberpfaffenhofen



Weilheim yer istasyonu, yedekli bir iletişim bağlantısı üzerinden Oberpfaffenhofen’deki GSOC’ye bağlıdır. Bu, antenlerin çalışmasını koordine eder, uydular için kontrol komutları üretir ve uzay aracından verileri (telemetri ve izleme verileri) Weilheim’dan alır ve bunları daha sonra işler.

Diğer uzay ajansları veya dış müşteriler de görevleri için düzenli olarak “anten zamanı” kiralarlar. Bu nedenle Weilheim, GSOC aracılığıyla dünya çapında bir iletişim ağına yerleştirilmiştir. GSOC, Weilheim ile ilgili diğer yer istasyonları ve ilgili uydu kontrol odası arasındaki operasyon için gerekli veri bağlantılarının mevcut ve doğru yapılandırılmış olmasını sağlar. Bunun için çeşitli arayüzler ve protokollerin uygulanması, antenlerin, sistemlerin ve sistemlerin yanı sıra ağ altyapısının da planlanması, yapılandırılması ve bakımının yapılması gerekir.
 
Üst