Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

“Yabancı gıdanın da aynı şartlarda girmesi için DTÖ'ye baskı yapacağım”

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
Tarımsal gösterilere yanıt verme sorumluluğunun bir kısmı da Carlos Corpo'ya düşüyor. Gıda ithalatının müzakere edildiği alan olan ticaret onun bakanlığına bağlıdır. Bu pazar Dünya Ticaret Örgütü'nün (DTÖ) toplantısında bu konuyu görüşecek.


–Hükümetin tepkisi doğru mu?

–Sektördeki durumun farkındayız ve elbette bu yeni bir şey değil, endişeniz yıllardır sürüyor. Hükümetten yaptığımız şey onlara eşlik etmektir. Bunlar kısa vadeli tedbirler değil ama stratejik bir sektör olduğu için birkaç yıldır hareket ediyoruz. İşletmenizin karlılığını ve faaliyetin orta-uzun vadede sürdürülebilirliğini sağlamak için gereklidir. Bu karmaşık bir alandır çünkü yetkiler İdarenin farklı düzeylerine bölünmüştür: Avrupa düzeyindeki yetkiler, İspanya hükümeti ve ticari alan. Ve DTÖ'nün kendisi de, özellikle bitki sağlığı konularında, yani ürünlerin İspanya'ya girdiği koşullarda belirli bir karşılıklılık sağlamalıdır. İspanya'da yaptığımız şey, satışları zararına durduran gıda zinciri yasasıyla Avrupa düzeyinde talep edilen bir şeyi öngörmekti. Ve bunun temel bir değişiklik olduğunu düşünüyorum. Fransa gibi diğer ülkeler aslında kendi çiftçilerinden gelen talebin ardından bunu benimsemeyi düşünüyor. Ve ayrıca, gıda zinciri kanunu için işbirlikçilere ihtiyaç duyduğumuz özerk toplulukların bir kısmı var.

–Çiftçiler üçüncü ülkelerle aynı şartlarda oynamadıklarında ısrar ediyorlar. Ne yapılabilir?

–İspanya'dan, Dünya Ticaret Örgütü düzeyinde ticaret anlaşmalarında muhatap olan Avrupa Birliği'ne, bu karşılıklılığı temelden sağlayabilmemiz için, örneğin Türkiye'den gelen ürünlerin bitki sağlığı koşullarında baskı uyguluyoruz. Birlik dışında sahip olduğumuz farklı anlaşmalarda. Yaptığımız baskı bu. Bu karşılıklılık adildir ve çoğu kez, ürünlerin başka bir ülke üzerinden İspanya'ya veya Avrupa Birliği'ne girme koşullarıyla ilgili bu konudaki özel eylem kapsamı, bizim zorladığımız ve aslında bunu yapmaya devam edeceğimiz belirli bir eylem kapsamıdır. Bu Pazar günü Abu Dabi'de gerçekleştireceğimiz DTÖ Bakanlar Konferansında ben de yer alacağım.


– Zorluyorlar ama üçüncü parti ürünlerin ithalatı yasaklanamıyor.

–DTÖ kuralları belirleyendir, uluslararası ticaretle ilgili tüm konulara karar veren çok taraflı bir kurumdur. Ve bu çerçevede, giren tarım ürünlerinin de aynı şartlara tabi olmasını garanti altına almak için baskı uygulamamız gerekiyor.
 
Üst