Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Yapay zeka devrimi İspanya’da yolunda ilerliyor

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
Endüstri 4.0’ın büyük devrimi kaynıyor ama durdurulamıyor. Ulusal Teknoloji ve Toplum Gözlemevi’nin (Ekonomi Bakanlığı’na bağlı) en son verilerine göre, 2022’de ulusal şirketlerin %11,8’i işletmelerinde yapay zeka (AI) kullandı; bu, önceki dönemde kaydedilen sonuçlardan yaklaşık dört puan daha yüksekti. yıl. Ve her şey 2023’te benimsemenin arttığını gösteriyor; en azından ChatGPT’nin popülaritesindeki büyük patlamayı ve İspanya’da geliştirilmekte olan teknoloji yönetişimini hedefleyen bir avuç eylem göz önüne alındığında.


Çevremizdeki diğer ülkelerde olduğu gibi iş türüne göre teknoloji kullanımında büyük farklılıklar var. Açık ara önde bilgi ve telekomünikasyon şirketleri yer alıyor ve %40’tan fazlası bu yeni gelişmeleri benimsiyor. «Onlar teknolojinin en büyük kolaylaştırıcıları oldular ve sonuçta veri şirketleri oldular. Çok miktarda bilgiye sahip olduğunuzda, yapay zekadan faydalanmak için birçok olanağınız olur,” diye açıklıyor kariyeri boyunca Telefónica veya Microsoft gibi şirketler için çalışmış olan Telekomünikasyon mühendisi ve yapay zeka uzmanı Nuria Oliver.

Banco Santander, BBVA ve JP Morgan için çalışan, yapay zekanın dağıtımında mükemmeliyet merkezi olan SciTheWorld’ün genel müdürü Sergio Álvarez ise teknolojinin finansal alanda kullanımına dikkat çekiyor: “Kullandıkları büyük İspanyol bankaları her şey için. ‘Arka ofiste’ (şirketin çalışmasını ve karar verme sürecini hızlandırmak için), risk yönetiminde veya kara para aklamanın keşfedilmesinde kullanılabilir. “Aynı zamanda yatırım amaçlı da oldukça kullanılıyor.”

İspanya’da çoğunluğu oluşturan küçük ve orta ölçekli şirketler hâlâ tam anlamıyla bu işin içinde değil. On kişiden az çalışanı olanların yalnızca %4,6’sı teknolojiyi bir şekilde kullanıyor. Ancak uygulama yüzdesi büyük şirketlerde olduğu gibi artmaya devam ediyor. «Yapay zeka bu ülkelerde özellikle yaygın olmasa da, doğal dil işleme araçlarının kullanımında lider konumdalar; örneğin sesi metne dönüştüren uygulamaları kullanarak” diyor Nuria Oliver. Açıkçası tüm bölgeler aynı şeyi kullanmıyor. Liderliği ise %16,8 yapay zeka kullanımıyla Madrid’deki şirketler sağlıyor. Arkasında: Valensiya Topluluğu (%14,1), Aragon (%12,7) ve Katalonya (%12,3).


Girişimciler hareket ediyor



Son yıllarda yapay zeka kullanan startupların sayısı artıyor. Telefónica’nın ana açık inovasyon girişimi Wayra Madrid’in direktörü Paloma Castellano, “Yapay zeka devrimi, bu teknolojinin potansiyelinden ve kapasitesinden yararlanmayı amaçlayan projelerin ortaya çıktığı girişimcilik sektöründe yoğun bir şekilde hissediliyor” diyor. Hastaları büyük ölçekte tanımlamak ve sınıflandırmak için yapay zekaya dayalı dünyanın ilk hizmet olarak kardiyoloji platformunu yaratan Idoven gibi firmalar öne çıkıyor. Ayrıca eğlence amaçlı ses modülasyonunda pazar lideri olan Voicemod veya sporcuların beslenmesini kişiselleştirmek için algoritmalar kullanan bir firma olan Indya da var.

Ayrıca Samaipata yatırım fonu yöneticisi José del Barrio’nun da belirttiği gibi, ülkede ChatGPT gelmeden önce zaten iyi girişimler mevcuttu. Gelecek umut verici: “Gelecek yıllarda büyük şirketler kurma fırsatının olacağına inanıyoruz.” Ancak işadamı, başarılı olmak isteyen projelerin “çok az kişinin başarılı olabileceği büyük bir farklılaşma sorunuyla karşı karşıya kalacağı” konusunda net.

Başlamak hiçbir zaman kolay değildir. Ve İspanya’da diğer büyük ekonomilerdeki yardımların aynısı yok. Ne özel ne de kamu. Hükümet tarafından 2020 yılında açıklanan Ulusal Yapay Zeka Stratejisi (ENIA), inovasyon ve teknoloji yönetişimini desteklemek amacıyla 2023 yılına kadar dağıtılacak 600 milyon euroluk bir bütçeyi garanti ediyordu. Bu, ulusal GSYİH’nın yaklaşık %0,05’idir. Ancak BBVA araştırmasına göre İtalya (%0,14), Almanya (%0,14) veya Fransa (%0,06) gibi ülkelerde yapılan yatırımlardan daha az.

Kaynak tahsisindeki farklılığa rağmen, ülke halihazırda teknolojinin geleceğini işaretleyebilecek ve daha iyi yönde etkileyebilecek birkaç kilometre taşı elde etti. Eğer bir şeyler ters gitmezse ve Avrupa Komisyonu’nun planları yerine getirilirse, Yapay Zeka Yasası nihayet yıl sonundan önce onaylanacak. Ve bunu İspanya’nın başkanlığı altında yapacak. Hükümet ayrıca, fiziksel merkezi La Coruña’da olacak ve iki ay içinde faaliyete geçecek olan İspanyol Yapay Zeka Denetleme Ajansı’nı da kuracak. Misyonu teknolojinin doğru kullanımını sağlamak olacaktır.

Eğitimin zorluğu



Yapay zeka (AI) konusunda, teknoloji hakkında derinlemesine bilgi sahibi ve aynı zamanda şirketlere liderlik etme becerisine sahip bir profesyonelin yetiştirilmesi, ülkenin yüzleşmesi gereken büyük zorluklardan bir diğeridir. Her ne kadar İspanya’nın akademik düzeyde kötü bir konumda olmadığı doğru olsa da.


“Yüksek kalitede eğitim veren pek çok yer var. Madrid Politeknik, Barselona ve Granada Üniversitesi’nin 1989 veya 1990’dan bu yana programları var. Yapay zeka alanında yarım düzine yüksek lisans derecesi var, ikisi resmi,” diye açıklıyor Katalonya Politeknik Üniversitesi’nde Yapay Zeka profesörü Ulises Cortés. gazete. .


Buna rağmen, Tinámica’yı dijitalleştirmeye adamış şirketin genel müdürü Enrique Serrano, diğer şeylerin yanı sıra, diğer eyaletlerle karşılaştırıldığında ülkede yapay zeka konusunda uzmanlaşmış profesyonellerin büyük eksikliğinin altını çiziyor: “Şu anda yaklaşık 2.000 kişilik bir açığımız var.” çeşitli pozisyonlarda günlük olarak doldurulmayan pozisyonlar. “Bu, ülkedeki büyümeyi çok daha yavaş hale getiriyor.”
 
Üst