Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Yapay zeka: Endüstri 4.0 devriminin anahtarı

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
Yapay zeka (AI) harika şeyler yapma yeteneğine sahiptir. Ayrıca uzak kullanıcı sorularına son derece hızlı yanıt vererek şirketin üretkenliğinin beklenmedik sınırlara kadar hızlandırılmasına olanak tanır. Kısa vadede, bunun kullanımı milyarlarca avroluk listede yer alan ve tek bir kişi tarafından kontrol edilebilecek şirketlerin ortaya çıkmasına olanak tanıyacak. Veya en azından ünlü ChatGPT konuşma makinesinin babası Sam Altman’ın umduğu şey budur. Ama bu yarın. Günümüzde teknolojinin sunabileceği çok şey var. Öyle ki, bir süredir dördüncü sanayi devriminin en büyük temel taşı olarak kabul ediliyor. Makinelerin, ürün tasarımından imalat ve dağıtıma kadar bir şirketin tüm işlerini değiştirme ve hızlandırma kapasitesine sahip olduğu sistem.


«Yapay zeka, endüstriyel ve ekonomik devrimi teşvik etme konusunda olağanüstü potansiyele sahip bir teknolojidir. İş sektöründeki uygulaması sadece ne olduğunu ve nedenini anlamamıza değil, aynı zamanda ne olacağını tahmin etmemize ve tahmin etmemize de olanak tanır. Bu özellikler şirketler için müthiş verimlilik ve üretkenlik kazanımlarına dönüşüyor,” diyor Telefónica Tech’in yapay zeka ve büyük veri çözümleri ve hizmetleri küresel direktörü Carlos Martínez.

Uzmanlar net: Yapay zeka, büyüklükleri ve ait oldukları sektör ne olursa olsun her türden işletmeyi kökten dönüştürmeye hazır. Her şey yolunda; perakende, sağlık, bankacılık, eğitim veya otomotiv, tüm endüstri. Yakın zamanda yapılan bir McKinsey araştırmasına göre, kullanıcı sorularını yanıtlayabilen veya talep üzerine görseller oluşturabilen üretken yapay zekanın yalnızca kullanımı, küresel ekonomiye 2,4 ila 4 trilyon avro katkı sağlayabilir. Genel anlamda teknolojiden bahsedecek olursak rakam 10,5 ile 16,7 milyar arasına çıkıyor.

Büyüme için hâlâ çok fazla alan olmasına rağmen endüstri 4.0 zaten bir gerçek. Söylediğimiz gibi yapay zeka öncü bir rol oynuyor ancak yakın gelecekte olgunlaşmaya devam etmesi beklenen diğer gelişen teknolojilerin de desteğini alıyor. Ve çok. Bu, bir ağ bağlantısı sayesinde veri alışverişi yapabilen tüm cihazları etkileyen Nesnelerin İnterneti, robotik veya bulut bilişim için geçerlidir. Sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik bile, orta vadede metaverse adı verilen geleceğin sanal dünyasının kutsanması için sermaye olacak ancak halihazırda sektörde ağırlığı olan teknolojiler.


Arabalardan yemeğe



Yapay zekanın endüstriyel ortamda belki de en büyük avantajı, işletmenin bir ürünü üretmeye başlamadan ve daha sonra onu pazarlamaya başlamadan önce gerekli tüm bilgilere sahip olabilmesidir. Telefónica Tech’in küresel yapay zeka ve büyük veri çözümleri ve hizmetleri direktörü, “Fabrikada üretilen tüm verilerden yararlanmayı mümkün kılıyor, kestirimci bakımı, kalite kontrolü kolaylaştırıyor ve üretimin durmasını önlüyor” diyor.

Örneğin, bir otomobil fabrikasında yapay zeka, sensörler ve kameralar kullanarak bir aracın boyasındaki kusurları veya bazı bileşenlerindeki kusurları, araç piyasaya sürülmeden önce bulabilir. Bu durum, ürünün kalitesinin denetlenmesi ve şirketin örneğin içindeki yabancı cisimleri veya sağlığa zarar verebilecek unsurları tespit etmesi söz konusu olduğunda yapay zeka kullanımının daha da belirleyici olabileceği gıda endüstrisi için de geçerli. Tüketicinin küf gibi. Hatta sağlık sektörü için hem rekor sürede ilaç geliştirmede hem de hasta için uygun tedavinin ne olduğunu hızlı bir şekilde analiz etmede; ve ayrıca kişiselleştirilmiş bir şekilde.

Martínez ayrıca, bu teknoloji sayesinde şirketin üretim sürecinde hammadde ve enerji kullanımını önemli ölçüde azaltabileceğinin altını çiziyor. Örneğin çelikle çalışan bir fabrika, gereğinden fazla harcama yapmamak için yapay zekayı kullanarak fırınlarının sıcaklığını düzenleyebilir. Ve belki de daha önemlisi, su israfının önüne geçmenizi sağlar. Sektörde oldukça yaygın bir sorun. «Su döngüsünün, başlangıcından evlerin ve şirketlerin metre cinsinden varış noktasına kadar dijitalleştirilmesi, bu çok kıt kaynağın tüketiminin optimize edilmesine, sızıntıların %40’a kadar azaltılmasına ve işletme maliyetlerinin yaklaşık %20’ye kadar azaltılmasına olanak tanıyor. Büyük veri üretimi ve yapay zeka ile gelişmiş analiz sayesinde” diyor uzman.

Ayrıca şirketin içinde bulunduğu durum hakkında gerekli bilgileri sağlama ve bu şekilde yönetimin ilgili kararları almasına yardımcı olma yeteneğine sahiptir. «Teknolojinin tahmine dayalı analiz açısından sunabileceği çok şey var. Algoritmaların kullanımı sayesinde müşterilerinizin tüketim kalıplarını bilmek ve hatta beklenen ekonomik sonuçları elde etmek için ürünlerinize uygulayabileceğiniz fiyatları belirlemek çok daha kolay” diyor iş geliştirme direktörü Rafael Conde. Softtek teknoloji şirketinden Avrupa için. Bunların hepsi yapay zekanın büyük miktardaki piyasa verilerini gerçek zamanlı olarak karşılaştırabilme yeteneği sayesindedir. Örneğin talep, rekabet veya tüketicinin ekonomik koşullarına ilişkin bilgiler.

KOBİ’lerde iyileştirme alanı



Geçtiğimiz Ağustos ayında yayınlanan bir McKinsey raporuna göre, bugün şirketlerin %55’i işlerini optimize etmek için bir şekilde yapay zekayı kullanıyor. Özellikle 2017’nin iki katından fazla. Kayda değer iyileşmeye rağmen firma, şu anda yatırımın bir miktar durgun olduğuna dikkat çekiyor. Tüm şirketler bundan yararlanmıyor.


Teknoloji iş analisti José Luis Casal, “KOBİ’lerin yetişmek için hâlâ yapacak çok işi var” diyor. Nitekim Dijitalleşme ve Yapay Zekadan sorumlu Dışişleri Bakanı’nın hazırladığı ‘İspanyol Şirketlerde Yapay Zeka Göstergeleri’ raporuna göre, İspanyol küçük ve orta ölçekli şirketlerin yalnızca %7’si yapay zeka kullanıyor (AB’de ortalama %6). ). Ve bu, yapay zekanın zaten her türden işletmeye sunabileceği çok şey olmasına rağmen. Üçüncü taraf iş geliştirme şirketi Hubspot’un yaptığı araştırmaya göre teknolojiye yatırım yapan KOBİ’lerin %64’ü çalışanlarının üretkenliğinin önemli ölçüde arttığını iddia ediyor.
 
Üst