Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Yeni araştırma: Işıklı ortamda uyumak sıhhate epey ziyanlı

Leila

Global Mod
Global Mod
Gece ekran karşısında yahut loş ışıkta uyuyakalmayı adet haline getirenlere berbat haber ABD’li araştırmacılardan geldi. Uzmanlar bilhassa cep telefonu, tablet ve bilgisayar üzere elektronik aletlerden gelen mavi ışık konusunda uyardı.

ABD’deki Northwestern Üniversitesi’nde yürütülen yeni bir araştırma, gece televizyon ya da bilgisayar karşısında uyumanın sıhhat üstündeki tesirlerini ortaya çıkardı.

Proceedings of the National Academy of Science isimli akademik mecmuada yayınlanan araştırmada, bir gece bile loş ışıkta uyumanın kan şekerini ve kalp atış suratını artırdığı tespit edildi.

Araştırma kapsamında 20’li yaşlardaki genç ve sağlıklı şahısların iştirakiyle laboratuvarda bir uyku testi düzenlendi. Aygıtlara bağlanan iştirakçilerin nefesleri, kalp atış suratları, EKG’leri ve kan kıymetleri ölçüldü. Az da olsa ışıklı ortamda uyuyan bireylerin kıymetleri takip edildi.

ERKEN MEVT RİSKİNİ ARTIRIYOR

Araştırma grubundan Dr. Phyllis Zee, uyurken gözler kapalı olsa bile ışığın uyku kalitesini değerli ölçüde düşürdüğüne dikkat çekti. Az bir ışıkta bile iştirakçilerin kalp suratı ve insülin direncinin arttığı, dinlendiklerini gösteren kıymetlerde de dengesizlik olduğu görüldü.

Kalp suratı olağanda beynin kendini yenilediği akşam saatlerinde düşüyor ve birfazlaca araştırmada gece saatlerinde kalp atış suratının yüksek olması erken vefat ve kalp sıkıntıları açısından değerli bir risk faktörü olarak görülüyor. Yüksek kan şekeri oranları da Tip 2 şeker hastalığına yol açabilen insülin direncinin bir göstergesi.

Araştırmacılar, bu sonuçların sağlıklı bir uyku için karanlık ortamın ehemmiyetini gösterdiğini vurguladı. Uykudan iki saat kadar evvel uykuya hazırlık için ortamdaki ışıkları yavaş yavaş kısmanın da uyku kalitesini artıracağı kaydedildi. Uzmanlar ayrıyeten cep telefonu, tablet ve bilgisayar üzere elektronik aletlerden gelen mavi ışığın uyku kalitesini en berbat etkileyen ışık tipi olduğuna dikkat çekti.

Okumaya devam et...
 
Üst