Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Yeni DLR güneş kulesi: hidrojen üretin, güneş termik santrallerini daha da geliştirin

Hasan

New member
10 Temmuz 2020’de Alman Havacılık ve Uzay Merkezi (DLR), Jülich sahasında çok odaklı kule ile yeni bir güneş enerjisi araştırma tesisi açacak. Mevcut Jülich güneş kulesi ile paralel olarak çalıştırılabilir ve üç test seviyesinde konsantre güneş radyasyonu kullanan teknolojiler için oldukça esnek test seçenekleri sunar. İkinci güneş kulesi ile DLR, güneş termal araştırmasını yoğunlaştırıyor.

“Güneş termik santralleri, fosil yakıtların olmadığı bir geleceğin enerji sisteminde önemli bir unsurdur. Termal güneş enerjisinin olası kullanımları çok çeşitlidir: elektrik ve ısı üreten elektrik santrallerinden, uygun maliyetli ısı depolama ve hidrojeni sudan ayıran sistemlere kadar. ,” diyor DLR Enerji ve Ulaştırmadan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Karsten Lemmer. “İkinci DLR güneş kulesi ile bilim ve endüstri arasındaki ortak araştırma faaliyetleri artık önemli bir ivme kazanabilir.”

DLR, açılış töreninde Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti Ekonomik İşler, İnovasyon, Dijitalleşme ve Enerji Bakanı Prof. Andreas Pinkwart’ı davetli misafirler arasında ağırlıyor. Güney Avrupa ve Kuzey Afrika gibi yüksek düzeyde güneş radyasyonu. Jülich’teki termik güneş enerjisi santralleri üzerine yapılan DLR araştırması, geleceğin enerji sistemi için değerli bilgiler sunuyor: Yenilenebilir enerjilerden üretilen hidrojen ve sentetik yakıtlar, iklim dostu uygulamalara önemli katkılar sağlıyor. mal – ve ağır yük trafiğinde.”

Test kapasitelerine olan talep yıllar içinde artmaya devam etmiş, bu nedenle ilk güneş kulesinin kapasitesi uzun süre yeterli olamamıştı. Yeni çok odaklı kulede, testlerin aynı anda yapılabileceği üç test seviyesi vardır. Yeni bir işletim yazılımı, her üç seviyenin de paralel ışınlanmasını sağlar. Bu, zamandan tasarruf sağlar – ayrıca montaj ve demontaj sırasında testler diğer katlarda da devam edebildiği için.


Hidrojen üretimi, güneş termik santralleri ve güneş ışığından yakıtlar



Her üç seviye için de deneyler şimdiden hazırlanıyor. Odak noktalarından biri, yarının sürdürülebilir enerji sisteminin önemli bir bileşeni olarak hidrojen üretimine yönelik araştırmalar olacak. Bu, verimli ve hepsinden önemlisi ölçeklenebilir teknolojiler gerektirir. Hidrojen, sözde güneş yakıtlarının üretilebildiği ham maddelerden sadece bir tanesidir. Bunlar, fosil kaynaklardan yapılan geleneksel yakıtlara CO₂ nötr alternatiflerdir.

Araştırmanın bir başka odak noktası, düşük kayıplı ve ucuz ısı depolama malzemeleridir. DLR güneş araştırması, örneğin güneş enerjisi santralleri için depolama ortamı olarak seramik parçacıklar ve erimiş tuz üzerinde çalışıyor.

Enerji ve mobilite sektöründe, artan hidrojen kullanımıyla birlikte, üretimi için teknolojilere olan talep de dünya çapında artacaktır. Almanya’da pazar olgunluğuna kadar bu tür teknolojileri geliştirmek, Almanya’yı bir iş yeri olarak güçlendiriyor.


Jülich’teki DLR tesisinde güneş enerjisi araştırması



Jülich tesisinde, Alman Havacılık ve Uzay Merkezi (DLR), güneş enerjisinden elde edilen yüksek sıcaklıkta ısı deneyleri için benzersiz bir altyapı işletiyor. DLR Solar Araştırma Enstitüsü’nün yaklaşık 30 çalışanı burada çalışıyor. Araştırma odakları güneş termik santralleri için bileşenler, teknolojiler ve sistemlerdir. Amaç, diğer şeylerin yanı sıra elektrik üretim maliyetlerini azaltmak için güneş kulesi teknolojilerini daha yüksek sıcaklıklara ve daha iyi verimliliğe doğru geliştirmektir. Diğer bir odak noktası, hidrojen gibi güneş enerjisi yakıtlarının üretimine yönelik süreçlerdir.

İlk güneş kulesi 2011’den beri sadece araştırma amaçlı olarak kullanılıyor. 2017’de DLR, güneş radyasyonu testlerinin mevcut doğal güneş radyasyonundan bağımsız olarak sabit koşullar altında yapılmasını sağlayan Synlight tesisini açtı. 149 yüksek performanslı lamba ve mümkün olan maksimum 380 kilovat çıkış ile Synlight, dünyanın en büyük yapay güneşidir.

Yeni çok odaklı kulenin inşası, Kuzey Ren-Vestfalya eyaleti tarafından 5,3 milyon Euro ve Federal Ekonomi ve Enerji Bakanlığı tarafından bir milyon Euro’nun üzerinde finanse edildi.
 
Üst