Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

‘Yoğun bakım yatakları tam kapasite hizmet veremiyor’

Leila

Global Mod
Global Mod
Türk Ağır Bakım Uzmanları Derneği, meslekteki meselelere ait yaptığı açıklamada mevcut problemlere ek olarak iş yükünü artıracak uygulamalara karşı çıktı. Uzmanlar tarafınca yapılan açıklamada “Hemşire eksikliği niçiniyle ağır bakım yatakları tam kapasite hizmet verememektedir” denildi.

Türk Ağır Bakım Uzmanları Derneği tarafınca yapılan açıklamada, mevcut sisteme ek olarak yeni bir ana kolun ağır bakım alanına açılmasının sıkıntıları çözmeyeceği vurgusununda bulunuldu.

Dünyada bir hayli ülkede ağır bakımın başka bir uzmanlık alanı olduğunu belirten Türk Ağır Bakım Uzmankarı Derneği, Türkiye’de de ağır bakım uzmanlığının 2011 yılında Kanun ile oluşturulduğunu ve 10 yılı aşkın müddettir, yan kol uzmanlık eğitimi daha sonrası elde edilen bir uzmanlık kolu olduğunu hatırlattı.

Türk Ağır Bakım Uzmanları Derneği’nin açıklaması şöyleki devam etti:

EĞİTİMDEKİ PROBLEME DİKKAT ÇEKİLDİ

*Anesteziyoloji ve Reanimasyon, İç Hastalıkları, Göğüs Hastalıkları, Genel Cerrahi, Nöroloji, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji uzmanları; Yan Kısım Uzmanlık İmtihanı (YDUS) ile üç yıllık yan kısım eğitimi daha sonrası Ağır Bakım Yan Kısım Uzmanı olurlar.

*Ülkemizde, ağır bakım uzmanlığını besleyen altı ana kol olmasının getirdiği bir ekip zorluklar, eğitim programlarındaki ve hizmet sunumundaki standardizasyon meseleleri çabucak hemen üzerinde çalışılan bahislerdir.

“YOĞUN BAKIM ALANI TAM BİR KARMAŞAYA İTİLECEKTİR”

*Ülkemizde ağır bakım ünitelerinin yataklarının değerli bir kısmında palyatif bakım hastaları yatmaktadır. Hemşire eksikliği niçiniyle ağır bakım yatakları tam kapasite hizmet verememektedir. Mevcut sisteme ek olarak yeni bir ana kolun ağır bakım alanına açılması problemleri çözmeyeceği üzere, ağır bakım alanı tam bir karmaşaya itilecektir.

*Yoğun bakım yan kısım uzmanlığının Türkiye’nin en genç uzmanlık alanı olması niçiniyle birfazlaca doktor ağır bakım bilimini gelişmiş ülkeler düzeyine çıkarma hevesi ve isteği ile çalışmaktadır. Pandemi ile bir arada ağır bakım uzmanlarının değeri anlaşılmış ve ağır bakım uzmanları hasta idaresinin merkezi pozisyonuna gelmişlerdir.”

“ŞİDDETLE KARŞI ÇIKIYORUZ”

Ağır bakım yan kolunun birebir süratte gelişmeye devam etmesi, motivasyonun azaltılmaması için Türk Ağır Bakım Uzmanları Derneği, yapılması beklenen uygulamalara karşı çıktı. Derneği açıklamasında, “Yoğun bakım uzmanlarının 3. basamak ağır bakım üniteleri haricindeki ünitelerde çalıştırılmasına, yeni bir ana kolun ağır bakım yan kol eğitimine eklenmesine, üç yıllık yan kısım eğitim programı haricinde uzmanlık hakkı, doküman, sertifika yahut diploma verilmesine şiddetle karşı çıkıyoruz!” denildi.

Okumaya devam et...
 
Üst