Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Yüksek Mahkeme, kişisel gelir vergisindeki doğum kesintisini kreş masraflarını da kapsayacak şekilde genişletti

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
Yüksek Mahkeme, bu Cuma günü açıklanan karara uygun olarak, Kişisel Gelir Vergisindeki (IRPF) annelik kesintisini, kreşte üç yaşın altındaki çocukların velayet masraflarını da kapsayacak şekilde genişletti.

Yargıtay Üçüncü Dairesinin İkinci Bölümü, Kişisel Gelir Vergisi Kanununda öngörülen analık nedeniyle vergi indirimi hakkının en tartışmalı yönlerinden biri olan kesintinin, gözetim altındaki çocukların velayet giderlerini de kapsayacak şekilde genişletilmesi konusunu çözüme kavuşturdu. 2018'den beri yürürlükte olan kreşlerde üç yaş sınırı.


8 Ocak'ta verilen kararda Yüksek Mahkeme, Devlet Vergi İdaresi Dairesi'nin (AEAT) çalışan bir anneye doğum kesintisini kişisel gelir vergisi olarak 1.000 avroya kadar artırma hakkını reddeden kararını iptal etti. üç yaşın altındaki çocuklarının bakım ve velayet masrafları için.

Vergi idaresinin kreş giderleri kesintisinin reddedilmesindeki kriter, yalnızca bu faaliyete ilişkin faaliyet izinlerine ek olarak yetkili eğitim idaresi tarafından eğitim merkezi olarak yetkilendirilen kreşlere ödenen vesayet masraflarının karşılanmasıdır.


AEAT tarafından 2018 yılından bu yana uygulanan bu kriter, Kişisel Gelir Vergisi Kanunu Yönetmeliği'nin, vergi bilgilerinin mahsup edilmek üzere verilmesi yükümlülüğünü yetkili eğitim idaresinden yetki alan merkezlerle sınırlayan yorumuna dayanmaktadır.

Kreşler genel olarak erken çocukluk eğitimi verme konusunda bu tür bir yetkiye sahip olmadıklarından, ilgili vergi bilgilerini yayınlayamazlar ve vergi idaresi, kreşlere ödenen harcamaların vergi indirimi elde etmek amacıyla sayılmasına izin vermez.

Bütün bu nedenlerle Yargıtay, Hazine'nin bu kriteri uygulayarak, kişisel gelir vergisi kanununda yer almayan, çalışan annelerin bu indirimden yararlanma seçeneklerini kısıtlayan bir zorunluluk getirdiğini değerlendirerek, kreş masraflarının artacağı sonucuna varmıştır. ister kreşlere ister erken çocukluk eğitim merkezlerine ödensin, yasal sınırlar dahilinde indirime tabi olacaktır.

Kararda, her halükarda kreşlerin ve erken çocukluk eğitim merkezlerinin, yardım, bakım ve beslenme de dahil olmak üzere çocuk velayeti faaliyetinin açılması ve işletilmesi için usulüne uygun olarak yetkilendirilmesi gerektiği konusunda uyarıda bulunuluyor.

Yargıtay, bu kararıyla mahkemelerin ve mahkemelerin kriterlerini birleştirerek İdarenin uyguladığı kesintiye ilişkin kısıtlayıcı yorumunu düzeltti.

2008 yılından bu yana, üç yaşın altındaki çocuklar için yılda en fazla 1.200 avro tutarındaki doğum kesintisi, ebeveynlerin çocuklarını kreşe götürmeleri halinde yılda 1.000 avro daha artırıldı.
 
Üst