Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Zeytinyağı yüzde 67 oranında artış göstererek tedbirlerin sürdürülmesi yönündeki baskıyı artırıyor

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
INE tarafından Cuma günü yayınlanan verilere göre, aile alışveriş sepeti Eylül ayında art arda ikinci ay %10,5 artış göstererek pahalılaşmaya devam ediyor ve rekor seviyelerde kalıyor. Bu artış, ailelerin gıdaya bir yıl öncesine göre %10 daha fazla para ödemeye devam ettiği anlamına geliyor; yazdan önce duracakmış gibi görünen ama durdurulamaz bir artışla bu artış devam ediyor.


Bu artışın nedeni alışveriş sepetinde yer alan yağ, şeker, yumurta gibi temel ürünlerin hızla artmaya devam etmesidir. INE’nin yayımladığı veriler, petrolün durdurulamaz yükselişini sürdürdüğünü, geçen yılın Eylül ayından bu yana en az yüzde 67’lik bir artış yaşandığını, yani süpermarketlerde litre yağın 10 avro civarında olduğunu gösteriyor. Akdeniz diyetinin bu temel ürünü bir ayda %10 oranında daha pahalı hale geldi ve bu son artışa geçen yıl kaydedilenleri de eklersek, artış %67 ile 20 yılın en büyük artışına ulaştı.

Bu münferit bir durum değil. Günlük yaşamda gerekli olan diğer besinlerde aylardır çift haneli artışlar yaşanıyor. Bu durum, bir yılda %40 oranında daha pahalı hale gelen şeker, patates (%20), domuz eti (%14,4), kahvaltılık gevrekler (%14), süt (%13), baklagiller ve sebzeler (%11,7) için geçerlidir. ), yumurta (%11,5) veya maden suyu (%10).


Ayrıca elektrik ve yakıtlar bir yıl öncesine göre düşüş gösteriyor ancak geçen aya göre daha pahalı hale geliyor. Böylece elektrikte, hidroelektrik santrallerini harekete geçirebilecek yağışların az olması ve kombine çevrim gaz santrallerine enerji verilmesi ihtiyacı nedeniyle eylül ayını ortalama 100 euro/MWh’yi aşan bir elektrik maliyetiyle kapattık. son haftalarda da artıyor. İsrail’deki çatışmanın Eylül ayında henüz bir etkisi olmamasına ve Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) halihazırda bir etkisi olmamasına rağmen, akaryakıt fiyatları bir ayda %2,4 arttı ve uluslararası petrol fiyatlarındaki artışı gösteriyor. bunun fiyatların artması anlamına geleceğini öngördü.

Böylece Eylül ayında genel enflasyon oranı onda dokuz oranında artarak %3,5 seviyesinde gerçekleşti. Bu, üst üste üç ay süren artışların Haziran ayında ulaştığı en düşük oranın (%1,9) bir buçuk puan üzerinde olması ve halihazırda Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) belirlediği enflasyon hedefinin altına düşmesi anlamına geliyor.


Çevre ülkelere göre daha iyi



Bu artışa rağmen enflasyon oranı çevre ülkelere göre çok daha düşük. Eurostat’ın Ağustos ayına ilişkin rakamları, avro bölgesi ülkelerinde fiyatların %5,9 oranında arttığını, yani İspanya’nın neredeyse iki katı kadar arttığını, Fransa gibi ülkelerde ise bu oranın %5,7 veya Almanya’da %6,4 olduğunu ortaya koydu.

Bu noktanın altını çizen Hükümet, İspanya’nın bir yılı aşkın süredir tüm euro bölgesinde en düşük enflasyona ve en yüksek büyümeye sahip ülkeler arasında yer aldığını hatırlattı. Açıklamada, “İspanya, geçen yıl enflasyonu neredeyse 5,5 puan düşürdükten sonra enflasyonu en düşük ülkelerden biri olarak pekiştiriyor” denildi.

Taze gıda ve enerjiyi hariç tutan çekirdek enflasyon Eylül ayında onda üç düşerek Haziran 2022’den bu yana en düşük orana işaret etti, ancak hâlâ genel enflasyonun oldukça üzerinde olup %5,8’e ulaştı. Aylık bazda (Eylül’den Ağustos’a) TÜFE %0,2’lik bir artış kaydetti; bu da bir önceki aya göre onda üç oranında daha az bir artış anlamına geliyor. Bu toparlanmayla birlikte enflasyon dört ay üst üste aylık artışları zincirledi.
 
Üst