Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Zihin ve Vücut Rahatlığı Sağlayan Eşsiz Bir Aktivite: Saunanın faydaları

Leila

Global Mod
Global Mod
Sauna, içerisinde sıcak ve kuru bir havanın bulunduğu bir çeşit banyodur. İçeride sıcaklık genelde 40 derece ile 90 derece içindedır. Hararet tavan yüksekliğinde ise 100 dereceyi bulabilir. Biroldukça faydayı birlikteinde getiren sauna, günümüzde hamam ile karıştırılsa da aslında mantıkları pek farklı.

Bu içeriğimizde sauna hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere ulaşabilirsiniz.


Sauna Nedir?


Sauna, bir çeşit sıcak hava banyosudur. İçerisinde sıcak ve kuru hava vardır ve hava 40 derece ila 90 derece içindedır. Hararet tavan yüksekliğinde 100 dereceyi bulabilen sauna sıcaklığı, aşikâr durumlara göre belirlenir.

Sauna, insanların rahatça oturabileceği ve yatabileceği bir genişliğe sahiptir. Saunada %5-10 içinde nemin bulunması insanların bu sıcaklığa dayanmasına yardımcı olur.

Saunanın kimse için rastgele bir tedavi amacı yoktur fakat gerilimin giderilmesinde değerli bir tesire sahip olduğu belirtilir. Bunun haricinde saunanın insan bedenine sağladığı kimi yararlar vardır.


Saunanın faydaları Nelerdir?


Sauna insan sıhhati için kıymetli bir aktivite. hiç bir hastalık için direkt tedavi usulü olarak kullanılmasa da sağlıklı bir hayat için uzmanlar tarafınca öneriliyor.

Kasların gevşemesi ve dinlenmesine katkı sunan saunanın bilinen en değerli öbür faydaları şöyle:


  • Cilt bakımına katkı sunar. Gözeneklerin açılmasını sağlayarak hücre yenilenmesine tesir eder. Kılcal damarlar üzerinde dolanımı arttıran sauna, daha pürüzsüz ve bakımlı bir cildin kapılarını ortalar.


  • Yüksek ısıda uygulanan sauna kasların güçlenmesine imkan tanır. Yağ yakımına katkıda bulunarak direkt olarak kasların yoğunluğu üzerinde yarar sağlar.


  • Kalp sıhhati üzerinde olumlu tesirleri vardır. Kalp atış suratınızı direkt arttırır.


  • İyi antremanlı atletlerde yapılan nabız karşılaştırmalarında 90 derece sıcaklığındaki bir saunada 15 dakika kalmak nabız ölçümlerinde 3000 m. koşuya denk gelmiştir.


  • Kalp atışını arttırması kalori yakmaya imkan tanır.


  • Vücudu nezle, grip yahut bronşit üzere bağışıklık sistemini baz alan hastalıklara karşı koruyarak direnci arttırır.


  • Saunanın gerilim üzerinde belirleyici bir tesiri vardır. Bedendeki kaslar saunada gevşer ve bedenin gerilim oranı bu biçimdece azaltılır.
Sauna Nasıl Kullanılır?


Herhangi bir otelde pek lüks saunalar bulunuyor. Burada saunanın nasıl kullanıldığı bilmek de değer taşıyor. çok sıcak ve nemli bir ortam olan saunalara kuru girmek epeyce değerli. Aksi takdirde üzerinizdeki su kuruyana kadar içerinizde fazladan vakit geçirmek zorunda kalabilirsiniz.

Saunaya girerken üzerinizdeki tüm kıyafetlerden de kurtulmanız kıymetli. Bedeninizi bir havlu ile sararak rahat edebilirsiniz. Isı ile hassaslaşan kıyafetler cildinizi rahatsız edebilir.

Saunaya girerken aksesuarlarınızı da çıkarmanız değerli. Pahalı eşyalarınız içeride ısınarak size ziyan verebilir. Plastik gereçlerde de erimeler meydana gelebilir.


Sauna Seansları Nasıl Belirlenir?


Saunaya girerken seanslarınızı yanlışsız belirlemeniz büyük kıymet kazanıyor. Birinci kullanımlarınızda 5 dakikalık seanslar çok kâfi olacaktır. 5 dakika seanstan daha sonra 5 dakika mola vermeniz sıcaktan daha az etkilenmenize yardımcı olacaktır.

daha sonraki kullanımlarda 10 dakika seans 5 dakika mola biçiminde devam edebilirsiniz. Sauna kullanımlarında tek seferde geçirilmesi gereken en uzun müddet 20 dakikadır.

Sauna seansı daha sonrasında cildinizi nemlendirmeniz de gerekiyor. Cilt yapınıza uygun besleyici yağlar ile rahatsızlık hissinizi azaltabilirsiniz.


Sauna Çeşitleri Nelerdir?


Sağlıklı hayat için kullanılan bir epey sauna çeşidi vardır. Bunlardan kimileri şöyle:


  • Fin Saunası: Sosyal maksatlı tercih edilen saunadır.


  • Ozon Saunası: Kas esnekliği açısından yarar sağlayan saunadır.


  • Rus Saunası: Geniş odalar içerisinde yapılır. Rusya’da yetişen ağaç yaprakları bu sauna esnasında bedene vurulur. bu biçimdece bedenin terlemesi sağlanır.
Ev Tipi Sauna Nasıl Yapılır?


Ev tipi sauna, genelde lüks meskenlerde bulunur. Bu saunalar infrared yahut elektrikli ısıtma olarak tasarlanır. Bu kademede saunanın kurulacağı alan belirlenir. Genelde banyoların boş kısımlarına yahut boş odalara sauna yapılır.

Ev tipi saunalarda genelde maliyetler düşük tutulur. bu biçimdece elektrik tasarrufu sağlanması da amaçlanır.

Okumaya devam et...
 
Üst