Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Zihinsel sıhhat için günde 15 dakika ayırmanız kâfi

Leila

Global Mod
Global Mod
Dişlerinizi günde iki kere fırçalamak ve tertipli olarak 6 ayda bir diş doktoruna görünmek, hijyen için düzgün bir adım sayılıyor. Pekala zihinsel hijyeni ne çoğunlukla uyguluyorsunuz?

Amerikalı Klinik Psikolog Broderick Sawyer, belli bir kaygınız var ise yahut yalnızca gününüzü biraz daha âlâ geçirmeye çalışıyorsanız, zihinsel sıhhatinizi korumak için her sabah yaklaşık 15 dakika ayırmanın çok faydalı bir adım olduğunu söylemiş oldu.

CNN’in haberine göre psikolog, zihinsel sıhhat adımlarının niye rutininizin bir modülü olması gerektiğini ve bunu hayatınıza nasıl sokabileceğinizi deklare etti.

Güne gerilimli başlamanın günün kalan kısmını da makûs etkileyeceğini belirten Sawyer, “rahat bir zihnin sizi nasıl hissettirdiğini ve sizi bundan neyin uzaklaştırdığını anlamak, kendinize ve beraberinde kaygılı yahut üzgün olabilecek öteki bireylere karşı şefkat duymanıza yardımcı olabilir” diye ekledi.

“Bu, kanal tedavisine gereksinim duymadan dişlerinizi fırçalamanın zihinsel sıhhat eşdeğeridir” diyen Sawyer, akıl sıhhati paklığı için 15 dakikalık adımlar sıraladı…


1. YENİ AKTİVİTELER DENEYİN

Sawyer, zihinsel sıhhat hijyeninizi güzelleştirmenin birinci adımı, farklı aktiviteler denemektir diyor.

Başlamak için, her gün sabahları 15 dakikayı yavaşlamak ve şuurlu olarak içsel esenliğinize odaklanmak için ayırın. Sawyer, bu vakit içerisinde, sabah kahvenizi derin nefeslerle yavaşça içmek yahut işe gidip gelirken daima dinlediğiniz radyo kanalını değiştirmek bile olabilir diyor.

Ayrıca dışarıda oturmak, yürüyüşe çıkmak yahut esnemek üzere şeyleri değiştirmeye de yardımcı olabilir. Önemli olan, sizin için işe yarayan bir şey bulana kadar yeni aktiviteler denemeye devam etmektir, yararını görmek biraz vakit alırsa yüreğiniz kırılmasın.


2. SİZE NASIL HİSSETTİRDİĞİNİ TAKİP EDİN

Sawyer, deneyin değerli bir kısmının günlük kaydı olduğunu söylemiş oldu.

15 dakikanızda yeni bir aktivite denedikten daha sonra, ondan sonrasında ve günün geri kalanında nasıl hissettiğinizi not etmek, sizde ne çeşit şeylerin en epey işe yaradığını anlamanıza yardımcı olabilir.

Gün boyunca daha sakin misiniz? Daha enerjik mi? Gerilimle daha yeterli başa çıkabilir misiniz? Aradığınız his değişebilir, fakat hedef gün ortasında kendinizi daha âlâ hissetmenize yardımcı olacak temel bir duyguyu geliştirmektir.

Günlük tutma, uygulamanızdan umduğunuz sonuçları çabucak almazsanız, olumlu bir tavır sürdürmenize yardımcı olabilir.


3. FARKLI vakit içindeRDA NEYE GEREKSİNİMİNİZ OLDUĞUNA DİKKAT EDİN

Sawyer, “Farklı bağlamlarda neye gereksiniminiz olduğuna dikkat etmek büyük bir fark yaratabilir” diyor.

“Yani, hayli toplantılı bir iş günüm var ise, tahminen biraz daha sevinçli ve canlı olmam gerekir. Bu, 15 dakikanızı bir gün bir shot espresso ile bitirmek yahut öbür bir gün konsantrasyon meditasyonu yapmak manasına gelebilir. Bunlar farklı enerjiler” diye ekledi.


4. GÜN BOYUNCA GEREKTİĞİ KADAR EKLEYİN

Sabahın o 15 dakikası size angarya üzere gelmeyebilir. Aslında, gün boyunca daha fazla noktada zihinsel durumunuzla ilgili birtakım denetimler yapmaya başlayabilirsiniz.

İyi hissettiren rastgele bir vakitte, haftada en az üç gün, yürüyüş, bisiklete binme yahut yoga üzere fizikî aktiviteler ekleyebilirsiniz.

Ayrıca, mümkünse gün sonunda dinlenmek, iş bildirimlerini kapatmak, ekranlardan uzaklaşmak için biraz vakit eklemek de yararlı olur.

Okumaya devam et...
 
Üst